Antalya’da kuraklık alarmı

09.12.2020 - 09:09
Haberi paylaş

Meteoroloji Antalya Bölge Müdürü  Dr. Mehmet Latif Gültekin Türkiye’de yağışların geçen seneye göre önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Hürriyet gazetesine konuşan Gültekin, “geçen yıla göre yüzde 17, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 51 oranında yağış eksiğimiz var.” dedi.

Yağışlar Akdeniz’de mevsim normallerinin yüzde 55 altında. Gültekin’e göre, “Antalya daha da dramatik bir hal alıyor. Son iki ayın verilerine göre kentte yağışlar önceki yıla kıyasla yüzde 60’a yakın oranda azaldı. Normal şartlarda yağış döneminde yüz 47 kilogram yağış almamız gerekirken şu ana kadar 66 kilogram yağış almışız. Muğla’da yüzde 56, Isparta ve Burdur’da da yüzde 44 civarında yağış eksiğimiz var. İç kesimlere oranlara sahillerde düşüş daha fazla. Güney sahil bandında yağış kaybı gözlenirken, Burdur, Isparta ve Antalya’nın yüksek kesimlerindeki kar yağışları da küresel ısınma nedeniyle düştü. Küresel ısınma bütün dünyayı, özellikle bölgemizi önemli ölçüde etkiliyor. Sıcaklık konusunda yıllardır rekor üstüne rekor kırıyoruz. Sıcaklık mevsim normallerinin 2-3 derece üzerinde seyrediyor.”

Antalya’da Aralık ve Şubat aylarında da sıcaklığın ortalamadan 0.5 ile 1 derece arasında yüksek olması bekleniyor. Bu iki ayda yağışların normal seviyelerde olması beklenirken Ocak ayında yağışlarda da azalma yaşanacağı öngörülüyor.

Sulama sezonu boyunca suyun yoğun bir şekilde harcanması barajlardaki su seviyesini düşürüyor. Suyun har vurup harman savrulması, küresel iklim krizinin etkileriyle birleşince iklim krizi ağır bir kuraklık krizini tetikleyebilir.

Zemin suyu azalıyor

Anadolu Ajansı’na konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise yurt genelinde kuraklığın giderek artacağı uyarısını yaptı:

"Kuraklık giderek artacak. Analizler, Türkiye genelinde zemin suyu bütçesinin her yıl ortalama 4 milimetre azaldığını gösteriyor. Çalışmaya göre bazı yıllarda dönemsel olarak artışlar olsa da uzun vadede su bütçesi istikrarlı bir şekilde azalma eğilimi gösteriyor. Elde edilen haritaya göre sorun Marmara, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde daha büyük."

Kuraklık uyarısı açıkça gösteriyor ki iklim krizini durdurmak için mücadele tüm canlı yaşamı için bir varoluş mücadelesi olarak ele alınmalı. Tüm dünyanın bir avuç fosil yakıt tüccarının hükümetleri kullanarak kâr yapma hırsının bedelini ödemesine son vermeliyiz.

Bültene kayıt ol