Greta Thunberg, iklim krizi konusunda liderleri topa tuttu: “İkiyüzlüler ve yeşile boyuyorlar”

12.11.2020 - 10:31
Haberi paylaş

Damian Carrington’ın The Guardian’da yayınlanan Greta Thunberg söyleşisi Onur Korkmaz tarafından, marksist.org için Türkçeleştirdi.

“Liderler önümüzdeki on yıl için hedefler belirlemekten çekinmiyorlar fakat iş acil eylemlere gelince ürküyorlar”

Politikacıların ikiyüzlü olduğunu söyleyen Greta Thunberg uluslararası iklim zirvelerinin boş sözler söyleyenlerin ‘yeşil boyama’ meydanı olduğunu belirtiyor. İnsanlık iklim kriziyle bu şekilde baş edemeyeceğini kabul edip, onu da koronavirüs salgını gibi bir acil durum olarak görmeye başlamadan, küresel ısıtmanın durdurulamayacağını aktarıyor.

Guardian ile yaptığı röportajda Thunberg, liderlerin gelecek on yıl için hedefler belirlemekten çekinmediklerini fakat emisyonları azaltacak acil eylemleri uygulamaktan kaçtıklarını belirtti. Ocak ayında 18 yaşına girecek olan genç aktivist, ihtiyaç duyulan iklim önlemlerini vaat eden bir politikacı olmadığını, "Keşke olsa" diyerek vurguladı.

Thunberg, 116 hafta önce İsveç'te kendi başına başlattığı okul grevinden bu yana dünyanın en tanınan iklim aktivisti oldu ve BM zirvesinde konuşma yapmayı başardı. Okul grevlerine katılan milyonlarca öğrenciden ilham alan genç aktivist, umudunu yitirmediğini söylüyor; “Koronavirüs sürecinde gördüğümüz gibi krize, kriz gibi davranabiliyoruz. İklim krizini, gerçek bir kriz gibi ele almak her şeyi bir anda değiştirebilir. "

Küresel [ortalama] sıcaklığı Paris iklim anlaşmasının belirlediği sınıra yakın tutmak için gerçekleştirilmesi gereken emisyon azaltımlarının, var olan düzenin normal işleyişi ile yapılamayacak kadar yoğun olduğunu söylüyor Thunberg: Salımlar gerektiğince azaltılmazsa, "Tüm toplumumuz çöker ve bunun acısını çok fazla insan çeker."

"Yapmamız gereken ilk şey acil durumda olduğumuzu anlamak, başarısız olduğumuzu kabul etmek (insanlık toplu olarak başarısız oldu). Çünkü anlamadığınız bir krizi çözemezsiniz."

Hayati öneme sahip olduğu düşünülen, yirmi altıncısı düzenlenecek olan BM iklim zirvesinin (COP-26) bugün (9 Kasım Pazartesi-söyleşi günü) Glasgow'da başlaması planlanmıştı ancak Covid-19 nedeniyle bir yıl daha ertelendi. Ama Greta, bundan dolayı hayal kırıklığına uğramadığını anlatıyor: “İklim krizini kriz gibi ele almadığımız sürece, istediğimiz kadar konferans düzenleyebiliriz ancak bu sadece müzakereler, boş sözler, yasal boşluklar bulma ve yeşile boyamadan ibaret olacaktır."

Ayrıca İngiltere, Çin ve Japonya gibi ülkelerin 2050 veya 2060'a kadar net sıfır karbona ulaşma vaatlerinden de etkilenmediğini aktarıyor: "Sembolik olarak bir anlamı var ama gerçekte içeriklerine ya da daha da önemlisi hariç tuttuklarına bakarsanız, çok fazla boşluk var. Önümüzdeki 10, 20 ve hatta 30 yıla odaklanmamalıyız. Emisyonları şimdi azaltmazsak, bu uzun vadeli hedefler hiçbir şey ifade etmeyecek çünkü karbon bütçelerimiz çoktan tükenmiş olacak.”

Thunberg, Ekim ayında AB’nin çiftçilere yönelik (neredeyse 400 milyar avroyu bulan) ihracat desteklerini, çok az ya da hiç ‘yeşil koşullar’ içermemesine rağmen onaylayan AB Parlamentosu’na öfkeli. Tarımın tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birinden sorumlu olduğunu söyleyen Greta destek paketi için, "İklim ve biyolojik çeşitlilik adına bir felakettir" diyor.

AB Parlamentosu üyelerinin, Eylül ayında AB'nin 2030'a kadar emisyon azaltma hedefini belirlerken kendisinden destek talep ettiğini söyleyen Greta, "10 yıllık bir zamanı kapsayan bir şey söz konusu olduğunda, ona oy vermekten fazlasıyla mutlu oluyorlar çünkü bu onları gerçekten etkilemiyor. Ama tam şimdi, burada gerçekten etkisi olan bir şey olduğunda, ona dokunmak bile istemiyor, ikiyüzlü davranıyorlar" diyor. Thunberg, oy verme yaşına geldiğinde mevcut en iyi partiyi destekleyeceğini ancak iyi olarak değerlendirdiği hiçbir politikacı olmadığını da belirtiyor; “Keşke olsaydı. Keşke bu konularda yeterince güçlü olan bir politikacı veya bir parti olsaydı. Bunu, bir politikacıyı destekleyerek yapabilmek ne kadar da kolay olurdu" diyor ve kendi kampanyasının merkezinde adalet olduğunu vurguluyor; “Bu nedenle iklim adaleti, sosyal adalet için savaşıyoruz. O kadar bağlantılılar ki, biri olmadan diğeri olamaz.”

“İklim krizi esasen biyolojik çeşitliliğin yok oluşu, toprağın verim kaybı ve aynı zamanda eşitsizlik ve demokrasiye yönelik tehditler de dahil olmak üzere, çok daha büyük bir krizin yalnızca bir belirtisidir."

"Bunlar sürdürülebilir bir şekilde yaşamadığımızı gösterir: Yolun sonuna ulaştık."

Kampanyasından bahsederken şöyle söylüyor: “Doğru yönde ilerlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Fakat iyimser ya da kötümser olmanın anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Ben sadece gerçekçiyim. Bu, mutlu olmadığım anlamına gelmez, bilakis çok mutluyum. Eğlenmeye ihtiyacımız var. Şimdi kampanyaya başlamadan önceki hayatıma göre çok daha fazla eğleniyorum. Hayatınız anlam kazandığında mutlu olursunuz."

Diğer okul grevcilerinden ilham aldığını dile getiren Thunberg, "Onları görmek çok ilham verici çünkü hem kararlı hem de cesurlar. Bazı ülkelerdeki çocuklar grev yaptıkları için tutuklanıyorlar. Örneğin, Rusya'da Arshak Makichyan’ın polisle sorunları var. Fakat yaptığı şeyin doğru olduğunu bildiği için devam ediyor. Bir de Howey Ou var mesela; Çin gibi otoriter bir yerde inanılmaz bir cesaret örneği sergiliyor."

Okul grevcileri, koronavirüs salgınından önce dünyanın dört bir yanındaki şehir ve kasabaların sokaklarına manşetlere giren kalabalıkları getirdi. Ancak şimdi büyük ölçüde çevrimiçi aktivizmle sınırlı.

"Hala buralardayız ve maalesef zorlamaya devam etmemiz gerekecek. Ama başaracağız, vazgeçmiyoruz!”

Bültene kayıt ol