İklim krizi saatte 265 kilometre ile vurdu

03.11.2020 - 15:11
Haberi paylaş

İklim krizinin faturası giderek ağırlaşıyor. Artan okyanus sıcaklıları tayfunların sayısını ve şiddetini artırıyor. 

Fırtına nedeniyle insanlar hayatını, evlerini, gelir kaynaklarını kaybediyor. Filipinler Molave Tayfunu’ndan birkaç gün sonra Goni Tayfunu’yla yüzleşmek durumunda kaldı. Eta Kasırgası ise Nikaragua ve Honduras’a doğru ilerlerken hızını artırmaya devam ediyor.

2020 yılının şu ana kadar en güçlü tayfunu olan Goni Tayfunu Filipinler'i vurdu. Bu yıl Filipinler'i vuran 18’inci tayfun olan Goni 1 milyon kişinin tahliyesine rağmen 17 kişinin ölümüne sebep oldu. 2 milyondan fazla insanın etkilendiği tayfunda hala 3 kişinin ise kayıp olduğu söyleniyor. Covid-19 salgınının tahliyeleri zorlaştırdığına değiniliyor. Hızı saatte 215 km'ye varan sürekli rüzgarlara ve 265 km/sa hızındaki sert rüzgarlara sebep olan Goni Tayfununun, 2013’te meydana gelen ve 6 bin 300’den fazla kişinin ölümüne yol açan Haiyan Tayfunu’ndan sonra ülkede etkili olan en güçlü tayfun olduğu belirtiliyor.

Fırtınanın ilk vurduğu Virac, Catanduanes bölgesinde evlerin %90’ına yakınının yıkıldığı, pazar gününden beri elektrik, su ve hücresel ağa erişimin olmadığını söyleyen yetkililer bölgeden bilgi almanın zor olduğunu belirtti. Bicol bölgesinde de 300'den fazla evin volkanik kayalar ve lav akıntılarının altında kaldığı söylendi.

Filipinler’de geçtiğimiz hafta Molave Tayfunu nedeniyle 22 kişi yaşamını yitirmişti. Son bir ayda fırtına ve neden olduğu seller sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 160’ı buldu.

Güney Amerika da tayfun tehdidi altında. Şu an şiddeti, kategori 4 olan Eta Kasırgası’nın karaya çıktığında kategori 5’e ulaşabileceği, hızının saatte 250 km'yi geçebileceği söyleniyor. Kasırganın, aşırı yağış kaynaklı sel felaketlerine ve toprak kaymalarına yol açabileceği belirtiliyor.

Filipinler’de ise felaketler durulacak gibi görünmüyor. Önümüzdeki günlerde Astani Fırtınası’nın da Pasifik üzerinden güçlenerek Filipinler'e ulaşması bekleniyor. Filipinler iklim krizi için acilen harekete geçilmesi gerektiğinin bir sinyali. 

Bilim insanları küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmazsak afetlerin sayısının ve şiddetinin katlanarak artacağını belirtiyor. Bu da daha fazla ölüm daha fazla yerinden edilen insan demek.

Türkiye de iklim krizinden çokça etkileniyor. Bugüne kadar bu coğrafyada hiç görülmemiş hortumlar görülüyor. Ani ve şiddetli yağışların yol açtığı seller ve toprak kaymaları giderek daha fazla kişiyi etkiliyor. Sıkça yağan, iri dolu yağışları normalimizmiş gibi gelmeye başlıyor. İstanbul için su sıkıntısı da başlamış bulunuyor.

Daha büyük felaketleri yaşamamak için bir an önce fosil yakıtlardan vazgeçilmeli, sıfır karbona geçiş sağlanmalı. Yıllardır bunların olacağı bilindiği halde hiçbir şey yapılmamasına neden olan kâra ve büyümeye dayalı kapitalist sistem hepimizi yok etmeden, ondan kurtulmalıyız.

Onur Korkmaz

Bültene kayıt ol