Trumpgillere karşı iklim grevcileri

27.01.2020 - 10:47
Haberi paylaş

Dünyanın en zenginlerinin her yıl bir araya gelerek dünya gündemini konuştukları Dünya Ekonomik Forumu 21 Ocak’ta Davos’ta başladı. Davos’taki en önemli konulardan biri iklim değişimi ile mücadele oldu.

Küresel zenginlerin ve dünya liderlerinin buluştuğu Forum’da ilk gün ABD Başkanı Trump ve iklim aktivistli Greta Thunberg konuştular.

Birbirine taban tabana zıt iki konuşma bize 2020 yılındaki mücadelenin de nasıl gelişeceği hakkında ipuçları veriyor.

Trump konuşmasında Greta ve iklim aktivistleri için “geçmişin ahmak falcılarının mirasçıları” diyerek aktivistleri felaket senaryoları yazmakla suçladı. 

Trump “Alarm zillerini çalanlar her zaman aynı şeyi isterler. Egemen olmak için mutlak güç, dönüştürmek ve hayatımızın her boyutunu kontrol etmek” dedi. 16 yaşındaki bir iklim aktivistinin mutlak güç istediğini iddia eden Trump’ın bu cümlesi aslında kendi arzularının bir yansıması.

ABD’yi yeniden muhteşem yapmak adına hayatın her alanını kontrol etmek isteyen Trump bu uğurda Kore ve İran krizlerinde savaş çıkarmaya bile hazır görünüyor.

Trump, ABD’nin BM tarafından ilan edilen 1 trilyon ağaç kampanyasına destek vereceğini de açıkladı. Aynı gün Türkiye’de dikilen 11 milyon ağaç fidanının %90’ının kuruduğu haberi geldi. Avustralya’nın yüzlerce yıllık ormanlarının 4 aydır yanıyor olduğu da düşünülünce Erdoğan, Morrison ve Trump’ın iklim ve çevre konularındaki benzerlikleri çok net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Greta’dan yanıt

Trump’tan sonra kürsüye gelen ve son derece çarpıcı bir konuşma yapan Greta ise Trumpgillere ders niteliğinde yanıtlar verdi:

“Bugün mevcut olmayan ve belki de hiçbir zaman olmayacak teknolojilere güvenmenizi söylemiyoruz. ‘Sıfır karbon emisyonuna’ veya ‘karbon nötrlüğüne’ ulaşmak için hile yapmanızı veya sayılarla oynamanızı da söylemiyoruz.

Biz size Amazon gibi ormanlar çok daha yüksek bir oranda katledilirken birilerine Afrika gibi yerlere ağaç dikmesi için para vererek ‘emisyonlarınızı denkleştirmenizi’ söylemiyoruz.

Ağaç dikmek iyidir elbette, ama yapılması gerekenin yakınında bile değil ve gerçek karbon azaltımının ve doğayı yenilemenin yerini tutamaz.”

Greta ve iklim aktivistlerine “radikal sosyalist” diyerek kendince hakaret eden Trump’a karşı Greta ise sistem içi bütün partilere karşı bir konuşma yaptı:

“Bu sağ ve sol meselesi değil. Parti politikalarınızı daha az umursayamazdık. Sürdürülebilirlik açısından sağ, sol, merkez hepsi başarısız oldu. Hiçbir politik ideoloji veya ekonomi modeli iklim ve ekolojik acil durumun üstesinden gelmeyi ve bütüncül, sürdürülebilir bir dünya yaratmayı başaramadı.”

Greta küresel zenginlerin yüzlerine, Polonya’da kömür madenleri kapatıldığı için işlerinden olan işçilerin dahi değişmek gerektiğini Forum’a katılanlardan daha iyi anladığını söyledi.

Greta asla gerçekleşmeyeceğini bilse de üç talep dile getirdi:

- Fosil yakıt arama ve çıkarma konusundaki tüm yatırımları derhal durdurun.

- Hemen tüm fosil yakıt sübvansiyonlarına son verin.

- Hemen ve tamamen fosil yakıtlardaki yatırımlarınızdan geri çekilin.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol