Şirketler ve aşırı sağ, bir çevre aktivistini daha katletti

04.11.2019 - 09:24
Haberi paylaş

Amazon ormanlarının şirketler için yakılmasına izin veren Bolsonaro liderliğindeki aşırı sağ, bir çevre aktivistini daha katletti.

Paulo Paulino Guajajara, Brezilya’nın en kalabalık yerli kabilelerinde Guajajaraların liderden biri, bir çevre koruyucusuydu. Amazonların yok edilmesini engellemek ve yerli halkları korumak için Ulusal Yerli Vakfı (FUNAI) bağlı olarak çalışıyordu. 

‘Orman Bekçileri’nin üyesi olan 20'li yaşların sonundaki aktivist Paulo Paulino, yasadışı ağaç kesimi yapanlar tarafından ormanda pusuya düşürüldü ve başından vurularak öldürüldü.

Amazonlarda yıkıma karşı mücadele

Kendilerine Orman Bekçileri adını veren yerli gönüllülerden oluşan birliğin varlık nedeni, Doğu Amazon eyaleti Maranhão’daki 4 bin 150 kilometrekarelik Arariboia Yerli Arazisi dahil, koruma altındaki ormanlık alanları yok eden yasadışı keresteciliğe karşı mücadele vermek. Bölgede, yalnızca ormanlar değil, hayvanlar da yok oluyor. Ağaç kesimleri nedeniyle, nehir ve derelerinin doğduğu kaynak göller kuruyor. Balıklar, kuşlar tükeniyor.

Orman Bekçileri, kerestecilerin peşine düşüyor, silahlarına ve elektirikli testerelerine el koyarakken, kamyonlarını da yakıyordu. 

Şirketler öldürüyor

Brezilya'da 900 bin yerliyi temsil eden örgütlenme APIB'e göre Paulo Paulino Guajajara cinayetinin sorumlusu, yerli halkı hedef alan devlet başkanı Bolsonaro'nun nefret dolu konuşmalar. Ülkenin batısındaki Amazonas eyaletinde eylül ayında da akıf adına çalışmalar yürüten bir görevli suikast sonucu yaşamını yitirmişti.

Dünyanın akciğeri olarak bilinen ve küresel iklim değişikliğini yavaşlatıcı en önemli doğal savunma olan Amazon yağmur ormanlarının altın madenciliğine açılmasını savunan aşırı sağcı Bolsonaro, geçen yılın Temmuz'unda yaptığı açıklamaların ardından bir yerli kabilesi silahlı altın madencilerinin saldırısına uğramıştı. Ağır silahlarla koyu işgal eden madenciler, yerlilerin liderini öldürmüştü.

Geçen sene dünyada maden, kereste ve gıda şirketlerine karşı mücadele eden 164 çevreci katledildi. Cinayet davaları ise genellikle sonuçsuz kaldı. Dünya çağında çevrecilere yapılan saldırılar ve cinayetleri takip eden araştırma kuruluşlarına göre şirket cinayetleri yayılan bir eğilim. Otoroiter yönetimlerin çevresel yıkımın önünü açması ve buna karşı çıknaları hedef alması, katillere cesaret veriyor.

Bültene kayıt ol