Dorian Kasırgası Bahamaları vurdu

02.09.2019 - 07:54
Haberi paylaş

Hızı saatte 285 km'yi bulan Dorian Kasırgası Bahamalar'ı vurdu. İlk görüntülere göre bir çok evi su bastı. Bazı evlerin çatıları uçtu.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre 'çok tehlikeli' olan Dorian, bölgede yakın tarihte görülen en güçlü kasırga. Ölümcül seviye kategori 5'teki kasırga sebebiyle:

- Bahamalarda yaşayanlar tahliye edildi.

- Bölgede bazı havaalanlarını kapatıldı. 

- Boyu yaklaşık 7 metreye çıkan dalgalar ölüm tehlikesi yaratıyor.

Kategori 5 Dorian Kasırgası, Atlas Okyanusu üzerinde şiddetlenerek ilerliyor. Bahamalardan sonra bugün ve Salı gecesi Florida kıyılarına ulaşması bekleniyor.

Bahamalar'daki hasar, fırtına geçtikten sonra anlaşılacak.

İklim değişikliğinin etkisi

Normalde kasırgalar, bölgede her sene meydana geliyor. Ancak küresel ısınma sonucu, sıklıkları ve şiddetleri arttı.

Başkanlık koltuğuna oturduğu gün ABD'yi iklim anlaşmalarından çeken ve küresel iklim krizinin uydurma olduğunu savunan Donald Trump, "Daha önce kategori 5 diye bir şey duyduğumu bile sanmıyorum. Bazı kategori 4 şiddetinde kasırgalar gördüm ama onlar bile çok olmuyor. Ama kategori 5 en büyük kasırga ve maalesef başımıza gelebilir" dedi.

Geçen yıl Florida sahillerini vuran, 59 kişinin ölümüne ve 25 milyar dolarlık hasara sebep olan Michael kasırgası, son 26 yılda ABD sahillerini vuran tek 5 şiddetinde kasırgaydı.

Son yıllarda meydana gelen şiddetli kasırgaların yarattığı can kayıpları:

- Maria Kasırgası 2017 yılında Dominika Adası'nı vurdu. 31 kişinin ölümüne neden olan kasırga şiddetini Kategori 4'e düşürüp Puerto Rico'da da büyük hasar yarattı. Ölenlerin sayısı 3 bine yakın.

- Irma Kasırgası 2017'de Karayip Adaları'nın kuzeyini ve Florida'yı etkisi altına aldı. 47 kişinin ölümüne neden oldu.

- Matthew Kasırgası 2016 yılında görülen Kategori 5 seviyesindeki kasırgalardandı. Haiti, Küba ve Bahamalar'da etkili oldu. Son 10 yılda görülen en şiddetli kasırgalardan biriydi ve bölgede toplam 585 kişinin ölümüne neden oldu. Ölenlerin 500'den fazlası Haiti'deydi.

Bültene kayıt ol