Amazon ormanları yanıyor: Bolsonaro hükümetine karşı küresel protestolar

Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlara ve aşırı sağcı Bolsonaro hükümetine tepki gösteren binlerce kişi Brezilya’da ve dünyanın çeşitli kentlerinde sokağa çıktı.

Yangından çıkan dumanların altında kalan Sao Paulo kentindeki gösteride, Amazon yağmur ormanlarını tahrip eden Bolsonaro’nun çevre karşıtı politikaları ve ırkçılığı protesto edildi.

Bolsonaro “orduyu görevlendirdim” dese de Amazon ormanlarında (geçen Perşembe ve Cuma) iki günde 1663 yeni yangın başladı.

Resmi rakamlara göre, Brezilya’da 2019 yılının başından bu yana, 78 bin 383 orman yangını çıktı. Bu rakam 2013 yılından itibaren rekor seviyeye ulaştı.

Amazon yangınlarına ve Bolsonaro hükümetine tepki gösteren binlerce kişi, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde cuma günü protestolar düzenledi.

Londra’da Brezilya Büyükelçiliği’ni kuşatan yüzlerce kişi “Gezegen daha iyisini hak ediyor”, “Evimiz yanıyor”, “Bolsonaro ormanı yok etmek istiyor… ve bunu istemiyoruz” pankartlarını açtı.

Cenevre’de de Brezilya konsolosluğu göstericiler tarafından kuşatıldı. Paris ve Meksika şehrindeki elçilik binaları önünde protesto mitingleri yapıldı. ABD ve Avrupa’nın birçok yerinde de eylem çağrıları var.

Brezilya’da göstericiler, Rio de Janeiro, Salvador, Curitiba, Recife ve Amazon kenti Manaus gibi şehirlerde bugün sokakta olacak.

Fransa’da toplanan G7 zirvesinin acil gündemlerinden biri de iklim değişikliğini yavaşlatan Amazon yağmur ormanlarındaki yangınların söndürülmemesi.

ilginizi çekebilir

AFP__20250628__646J49E__v1__HighRes__HungaryPoliticsRightsLgbtq-1751156624
Macaristan’da Orban hükümetinin yasağına rağmen Onur Yürüyüşü: 100.000 kişilik direniş
slideriht26625
Çözüm süreci için somut adım, hemen, şimdi!
e98af0c6715c91cc80b403aedc4d0af3
Marksizm 101 - Sosyalistler ve savaş