Öğrenciler iklim krizine karşı mücadeleyi tartıştı

23.08.2019 - 15:26
Haberi paylaş

Antikapitalistler'in Kadıköy Karga'da düzenlediği iklim adaleti etkinliklerinde buluşan 100'e yakın genç, bundan sonra yürütecekleri mücadeleyi tartıştılar.

Onlarca liseli, 20 Eylül uluslararası iklim grevine gidilen süreçte mücadelelerini nasıl büyüteceklerini tartışılar.

Salona "Anticapitalista", "İklimi değil sistemi değiştir", "Güneş rüzgar bana yeter" ve "Kazdağları hepimizin, dokunma" pankartları asıldı.

25'e yakın liseden katılımın sağlandığı toplantıda, tüm öğrenciler okullarındaki kulüplerle görüşme, yönetim üzerinde baskı oluşturma gibi planlar yapıldı ve sloganlar/şarkılar tartışıldı. 20 Eylül'ün sonrasına ilişkin de planlar yapıldı.

Karga'daki etkinlikte üniversiteli öğrenciler de bir araya geldi. Sıfır Gelecek kampanyasının ve bunun bileşenlerinin deneyimlerinin aktarıldığı toplantıda, 20 Eylül'de İstanbul'da yapılacak merkezi gösterinin yerellerde nasıl inşa edilebileceği tartışıldı.

Antikapitalistler'in düzenlediği iklim adaleti etkinlikleri yarın da devam edecek.



24 Ağustos Cumartesi

15.00-17.00 Madalyonun iki yüzü: İklim krizi ve ekonomik kriz- Nasıl bir mücadele?

Konuşmacılar: Nuran Yüce (Antikapitalistler)
Efe Baysal (350 Türkiye)
Tuna Emre (Bilim yazarı)

İki krizin ortak yönü sorumlularının şirketler ve patronlar olması, mağdurlarının ise emekçiler olması. 2011 yılında kemer sıkma politikalarına karşı meydanları işgal eden occupy hareketi “biz %99’uz, onlar %1” diyordu. İki krizinde sorumlusu olan %1’e karşı küresel iklim adaleti hareketi hem “sıfır karbon salımı” hem de gereken dönüşümün faturasının işçilere kesilmemesi için “Adil Geçiş” talep ediyor. Bu toplantıda kapitalizmin neden olduğu ikili krize karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini birlikte tartışacağız.



17.30-19.30 İklim Krizi, Savaş, Yoksulluk: Göçmenlere Sahip Çık!

Konuşmacılar: Berat Özipek (İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi)
Fatma Örgel (İnsani yardım aktivisti)
Figen Dayıcık (Antikapitalistler)

Günümüzde sayıları milyonları bulan göçmenlerin önemli bir kısmı doğrudan iklim değişikliğinden değil ekonomik nedenlerden ve savaşlardan dolayı kaçıyor. Göçmenler, toplumun en zayıf halkası olarak gittikleri ülkelerde ırkçılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. İklim değişikliği önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanı açlık ve susuzluk gibi nedenlerle göç etmek zorunda bırakacak. Türkiye’de göçmenlere yönelik ırkçılığa karşı en önemli platformlardan biri olan Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır bu toplantıda göçmenler ve ırkçılık meselelerini ele alacak.

20.00-22.00 Konser- Stiff & The Denizens

Bültene kayıt ol