İklim adaleti etkinlikleri başlıyor!

10.08.2019 - 14:05
Haberi paylaş

Antikapitalistler kampanyası 23-24 Ağustos tarihlerinde İstanbul'da iki gün boyunca iklim adaleti etkinlikleri düzenleyecek.

20 Eylül'de tüm dünyada gerçekleşecek uluslararası iklim grevine katılmak amacıyla Türkiye'de Sıfır Gelecek ismiyle yeni bir platform oluşturuldu. 

Sıfır Gelecek yakında 20 Eylül programını kamuoyuyla paylaşacak. 20 Eylül'e kadar da her hafta çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinlikler kapsamında Antikapitalistler platformu da 23-24 Ağustos tarihlerinde Kadıköy KargArt Salon'da "İklim Adaleti Etkinlikleri" düzenliyor. 

Programın şu andaki hâlini aşağıda bulabilir ve Facebook sayfasından güncellemeleri takip edebilirsiniz.

Etkinlikler herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.

İletişim: ‪0533 447 9709‬

‪23 Ağustos Cuma‬

‪15.00-17.00 Gençler konuşuyor: İklim krizine karşı mücadeleye

*Fridays for Future aktivisti Selin Gören'in modere edeceği bu etkinlik tamamen öğrencilere yöneliktir.

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in öncülüğünde genç aktivistler okul grevleri örgütlüyor. 15 Mart ve 24 Mayıs tarihlerinde grevleri örgütleyen Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketi uluslararası iklim grevleri çağrısı yapmıştı. Mayıs ayındaki greve birçok ülkede 2 milyon genç katıldı. 20 Eylül’de bir kez daha uluslararası okul grevi olacak. Bu toplantıda, farklı okullardan gelecek olan genç aktivistler okullarında neler yapabileceklerini kendi aralarında konuşacaklar.

17.30-19.00 Atölye: Culture Jamming

Atölye yöneticisi Steve Wiles, 1968 hareketi sırasında ortaya çıkan culture jamming aktivizmi üzerine kısa bir giriş yapacak. Culture Jamming, anaakım medyada ve toplumda hakim olan söylemlere karşı geliştirilen bir mücadele yöntemi. Kimi zaman mizah ve iğneliyici bir dil kullanarak, egemen söylemleri alaya alan bir aktivizm biçimi. Bu atölyede aktivistler çok sayıda örnek izleyecek ve birlikte yenilerini ortaya çıkaracaklar.

24 Ağustos Cumartesi

15.00-17.00 Madalyonun iki yüzü: İklim krizi ve ekonomik kriz- Nasıl bir mücadele?

Konuşmacılar: Nuran Yüce (Antikapitalistler)

İki krizin ortak yönü sorumlularının şirketler ve patronlar olması, mağdurlarının ise emekçiler olması. 2011 yılında kemer sıkma politikalarına karşı meydanları işgal eden occupy hareketi “biz %99’uz, onlar %1” diyordu. İki krizinde sorumlusu olan %1’e karşı küresel iklim adaleti hareketi hem “sıfır karbon salımı” hem de gereken dönüşümün faturasının işçilere kesilmemesi için “Adil Geçiş” talep ediyor. Bu toplantıda kapitalizmin neden olduğu ikili krize karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini birlikte tartışacağız.

17.30-19.30 İklim Krizi, Savaş, Yoksulluk: Göçmenlere Sahip Çık!

Konuşmacılar:

Didem Danış (Akademisyen- Göç Araştırmacıları Derneği)
Berat Özipek (İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi)
Figen Dayıcık (Antikapitalistler)

Günümüzde sayıları milyonları bulan göçmenlerin önemli bir kısmı doğrudan iklim değişikliğinden değil ekonomik nedenlerden ve savaşlardan dolayı kaçıyor. Göçmenler, toplumun en zayıf halkası olarak gittikleri ülkelerde ırkçılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. İklim değişikliği önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanı açlık ve susuzluk gibi nedenlerle göç etmek zorunda bırakacak. Türkiye’de göçmenlere yönelik ırkçılığa karşı en önemli platformlardan biri olan Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır bu toplantıda göçmenler ve ırkçılık meselelerini ele alacak.

20.00-22.00 Konser- Stiff & The Denizens

Bültene kayıt ol