(Video) Aktivistler iklim ve salgın krizini tartıştı: 3 Nisan’da dijital iklim grevinde buluşalım

29.03.2020 - 16:21
Haberi paylaş

İklim aktivistleri online forum yaptı ve herkesi 3 Nisan dijital iklim grevine katılmaya çağırdı.

Sıfır Gelecek, Antikapitalistler, FFF Türkiye , Antikapitalist Öğrenciler ve DSİP aktivistlerinin 28 Mart Cumartesi gerçekleştirdiği “İklimi Değil, Sistemi Değiştir” forumunda içinde bulunduğumuz salgın krizine de değinildi.

Gelecek için Cumalar’dan (Fridays for Future) Tibet Şahin’in sunumuyla gerçekleştirilen forumda; Özdeş Özbay (Sıfır Gelecek), Tuna Emren (Antikapitalistler, DSİP), Tibet Şahin ve Talia Tuana Yücel’i (Antikapitalist Öğrenciler) dinledik.

Yaşadığımız tüm sorunlar birbiriyle ilişkili

Küresel bir salgın krizinin içinden geçtiğimiz bugünlerde iklim krizini –şimdilik- bir kenara bırakma lüksümüz bulunmuyor. Zira bu ikisi birbiriyle ilişkili sorunlar.

“İşi ciddiye aldıklarında, devletlerin acil durum ilan edebildiklerini gördük” diyor Özdeş Özbay; “Biz iklim kriziyle mücadelemizde ‘iklim adaleti’ kavramını gündeme taşıdık, ve bu meselede de bir kez daha, adaletin önemini anlamış olduk.”

“Salgının, aslında kapitalizmin işleyiş biçimiyle doğrudan ilişkisi var; iklim değişimi ile de dolaylı yoldan. Çünkü kapitalizm sürekli büyümek, genişlemek istiyor. Doğayı sadece hammadde olarak görüyor.”

Bu, küresel bir mücadele

Özdeş Özbay’ın da konuşmasında belirttiği gibi; hem sağlık koşulları hem de ekonomik koşullar, insanları mücadeleye zorluyor. Çoğu ülke, evde kalmaya yönelik koşulları yaratacak kadar adil paketler sunamadı. Tıpkı iklim adaletinin, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yoksul toplumlara yönelik olması gerektiği gibi, şimdi yine, kapitalizmin her krizinde karşımıza çıkan bu adalet sorununa tanık oluyoruz. Ancak kriz anları, aynı zamanda, sistemin büyük çelişkilerinin artık herkes tarafından görüldüğü anlardır.

“Şimdi harekete geçme zamanı. Şu koşullar altında, bunu sokakta yapamıyorsak, bu mücadeleyi dijital ortamdan sürdürmeliyiz.”

Amazonlar’dan ve kutuplardan gelebilecek yeni virüslere hazır mıyız?

Tuna Emren ise bu virüsün bir başlangıç olduğunu, bundan sonra karşımıza yeni virüsler de çıkabileceğini dile getirdi; “Gezegende bir iklim acil durumu yaşanıyor ama biz bugünlerde endişe verici bir sağlık krizinin de içindeyiz. SARS-CoV2, yani koronavirüs, bundan sonra karşılaşmaya başlayacağımız patojenlerin ilki olabilir.”

“Tropikal ormanları yok ederseniz, virüslere zemin hazırlarsınız. Geçtiğimiz 50 yılda Amazonlar’ın yüzde 17’sini yok ettik. Buradaki tür çeşitliliği sadece kuşlar, memeliler, böcekler ya da bitkilerden ibaret değil; hiç tanımadığımız ve ilk kez karşılaşacağımız virüsler de var.”

Permafrost toprağında da benzer bir tehlike mevcut: Uyuyordu, ama şu sıralar uyanıyor. Kuzey kutbunda, doğanın, donmuş toprak altında korumaya aldığı antik bakteri ve virüsler tekrar canlanıyor; “Yüzey buzları çözüldükçe açığa çıkacak olan tek şey seragazları değil; bunlar da açığa çıkacak.”

Paris Anlaşması’ndan bu yana 1,9 trilyon dolarlık fosil yakıt yatırımı yapıldı

Emren, fosil yakıtları ait oldukları yerde, yerin altında bırakmalıyız, dedi; “Medeniyet seviyesini belirleyen şey, enerji ihtiyacımızı nasıl çözdüğümüz. Toprağın altına gömülmüş antik canlıların kalıntıların yakarak, uygar bir dünyada yaşadığımızı iddia edemeyiz.”

Antikapitalist bir mücadele zorunludur

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) aktivisti ve DSİP üyesi Tibet Şahin, konuşmasında, antikapitalist mücadelenin önemini vurguladı. “İklim krizinin sorumluluğunu bireylere yüklemek, hakikatin gizlenmesidir” diyor Şahin; “Bu, sadece eko-elitizmi gerçekleştirebilenlerin vicdanını rahatlatır.”

“Ama meselenin bir de toplumsal ve ekonomik boyutu var. Birey olarak bir toplumun parçalarıyız ve bu toplum bazı üretim ilişkileriyle işliyor. Üretim ilişkimizin adı, kapitalizm. Ve kapitalizm, ekolojik yıkımı önleyemez.”

Kapitalizmin bunu önleyemeyecek olmasının sebebi, Tibet Şahin’in sözleriyle aktaracak olursak; “Kendi içsel rekabet çelişkisi.”

“Kâr odaklı bakıyorsan, doğaya önem vermen beklenemez. Bu, sermaye sahiplerinin karakteriyle ilgili bir durum değil. Sistem böyle işliyor.”

Harekete geçmeliyiz!

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) ve Antikapitalist Öğrenciler’den Talia Tuana Yücel ise iklim hareketinin önemine değindi; “Gelecek İçin Cumalar, bizlere, bir şeyleri değiştirme gücüne sahip olduğumuzu gösterdi.”

“Çevre konusunda, kendimizi -bir noktada- kandırdığımıza inanıyorum. Hepimiz bilinçli, örnek insanlar olmayı hedefliyoruz fakat harekete geçmiyorsak bu hedefe ulaşmış sayılmayız.”

3 Nisan’da dijital iklim grevinde buluşalım

İklim krizine karşı acil ve somut önlemler alınması talebiyle bir araya gelen Sıfır Gelecek kampanyası 3 Nisan Cuma günü gerçekleşecek 5. Küresel İklim Grevi’ni, koronavirüs salgını nedeniyle sokaklardan dijital ortama taşıdı.

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketinin çağrı yaptığı Türkiye’nin ilk dijital iklim grevinde bir araya gelecek iklim aktivistleri, dünyayla eş zamanlı olarak, hep birlikte “Bu evde iklim grevi var!” diyecek.

Dijital İklim Grevi, saat 16.00’da yapılacak basın açıklamasının ardından konuşmaların gerçekleşeceği bir canlı yayın ile başlayacak. 17.00’de ise iklim aktivistleri bu çevrimiçi greve, pankartlarıyla katılacak.

Greve destek vermek için aşağıdaki etiketleri kullanabilirsiniz;

#BuEvdeİklimGreviVar

#DijitalİklimGrevi

#SıfırGelecek

Saat 22.00’de ise, gün içinde Sıfır Gelecek sosyal medya hesaplarından yayınlanacak etiket üzerinden yürütülecek bir gündem kampanyası başlayacak. Sanatçıların da dahil olacağı bu sosyal medya çalışmasında mini konserler de izleyeceğiz.

İklim krizi beklemiyor

Şu anda nasıl bir sağlık krizinin ortasındaysak ve atlatmak için, dayanışma içerisinde, acil eyleme geçilmesi gerekiyorsa, iklim krizine karşı da harekete geçmemiz gerek. Bu hem kendimize, hem çocuklarımıza hem de gezegendeki tüm yaşama karşı sorumluluğumuz.

Tek başımıza ama birlikte

2020 yılının ilk büyük iklim grevine, bir kez daha çocukların ve gençlerin çağrısıyla çıkıyoruz.

Tek başımıza, ama birlikteyiz. Hep birlikte, Türkiye’nin ilk Dijital İklim Grevi’nde buluşacağız. Herkesi, 3 Nisan Cuma günü #BuEvdeİklimGreviVar demeye çağırıyoruz.

Bültene kayıt ol