Dink cinayeti davasına, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya sanıkların hiçbiri katılmazken, sanık avukatları Fatma Aygören ve Erdoğan Soruklu katıldı.
Dink ailesi avukatlarından ise Sebu Aslangil, Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Tangül Özer, Emel Ataktürk Sevimli, Esra Salmanlı duruşmaya katıldı.
AHİM kararı var
Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, mahkemenin daha önce reddettiği soruşturmanın genişletilmesi taleplerini yineledi. AİHM Dink kararının, devam eden soruşturma ve davaların tek bir dosyada soruşturulması yönündeki tespitini hatırlatan Avukat Belen, Trabzon’da görevli Jandarma görevlileri dosyasının, mevcut yargılamayla birleştirilmesini talep etti.
Avukat Hakan Bakırcıoğlu da sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ifade verdiklerini ve ifadelerin daha önce mahkemeye verdikleri ifadelerden farklı olduğunu söyledi. Bakırcıoğlu, Samast, Hayal ve Tuncel’in ifadelerinin savcılıktan istenmesini talep etti.
Soruşturmayı bekleyin
Sanıklardan Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Fatma Aygören, kamu görevlileriyle ilgili olan soruşturmanın sonucunun beklenmesini istedi.
Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da savcılıkta yürütülen soruşturmada tutuklu kamu görevlileri olduğunu ve mahkeme tarafından yargılaması yapılan sanıkların durumlarının değişebileceğini belirterek soruşturmanın sonucunun beklenmesini talep etti. Ayrıca, Tuncel hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme soruşturmayı sordu
Mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın konusunu ve soruşturmaya ifade veren Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in ifadelerinin istenmesine karar verdi.
Mahkeme, Erhan Tuncel’in yurt dışı yasağının da devamına karar verdi.
Ayrıca mahkeme heyeti, TÜBİTAK tarafından incelemesi tamamlanmayan görüntüler için yeniden yazı yazılmasına karar verdi.
TÜBİTAK: Dink cinayetindeki görüntüleri inceleyecek personel yok
Hrant Dink cinayetinin işlendiği sırada sanık Ogün Samast’ın arkasından geldiği ileri sürülen kişinin sanıklardan Osman Hayal olup olmadığının tespiti ile ilgili TÜBİTAK “bilirkişilik yapabilecek ehliyette personeli” bulunmadığını bildirdi.
Bu yanıt üzerine, görüntüleri inceleme işi İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde zabıt kâtipliği yapan Murat Güngördü’ye kaldı. Zabıt kâtibi bilirkişi Güngördü, hazırladığı ilk raporda görüntülerdeki yanlış kişiyi inceleyince 1 Eylül 2015 tarihli ikinci bir rapor daha hazırlamak zorunda kaldı.
Ancak kâtip her iki raporda da söz konusu kişinin Osman Hayal olup olmadığı ile ilgili herhangi bir bilgiye yer veremedi.
Gezi eylemleri sırasında TEM otoyolundaki bir yürüyüşte iki aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili görüntüleri incelemesi istenen TÜBİTAK, mahkemeye ‘milli kritik projelerin yoğunluğunu’ gerekçe göstererek, “Yeterli ehliyetli elemanımız yok” yanıtını vermişti.
(Agos)