Hindistan: Aşırı sağcı Modi’ye karşı 250 milyonluk grev

Hindistan’da gerçekleştirilen greve, sendikaların aktardığına göre toplumun beşte biri iştirak etti.

Ülkede zaten bir süredir ırkçı yurttaşlık yasasına karşı kitlesel gösteriler gerçekleştiriliyordu. Buna öğrencilerin isyanı eklendi. Şimdi de işçiler greve gitti.

Grev oldukça etkili oldu, birçok eyalette hayat durdu. Trenler, otobüsler, kömür madenleri, bankalar ve daha pek çok işletme kapalıydı.

Bazı yerlerde polisle çatışmalar yaşanırken, sol parti liderleri ve sendikacılar gözaltına alındı.

Grevin nedenleri arasında maaşların düşüklüğü, emekli aylıkları ve özelleştirme girişimleri yer alıyor.

Ekonomik büyümedeki gerileme, ülkede işsizliğin özellikle üniversite mezunları arasında hızla artmasına yol açtı. Devlet mülkiyetindeki havayollarının, bankaların ve diğer işletmelerin özelleştirme girişimleri ise milyonlarca kişiyi yoksulluğa itecek.

Yakıt desteklerinin azalması, gübre ve ilaç fiyatlarının artışı tarımı da vurdu. Pek çok çiftçi 2019 yılında intihar etti.

Öğrenci hareketi ise aşırı sağın saldırılarıyla karşı karşıya. Sendikaların grevinde, geçtiğimiz hafta Delhi Üniversitesi’nde polisin seyrettiği saldırı sırasında yaralanan öğrencilerin taleplerine de yer verildi. Öğrenciler de grev gününde üniversitelerinde kitlesel eylemler düzenlediler.

Hindistan’ın en büyük 10 sendika konfederasyonu, grevi birlikte örgütlediler. Bu sendikaların toplamda 250 milyon üyesi bulunuyor.

ilginizi çekebilir

cf7d03a5-aae8-4b7c-9b6b-988fb2003e1f
10 Ekim Ankara: Gar Katliamı'nda hayatını kaybeden 104 barış yanlısı anıldı
WhatsApp Image 2026-10-09 at 22.34
Azerbaycanlı sosyalistten başörtüsü yasağı, baskı rejimi ve bunun arka planı üzerine değerlendirme
linke-parteitag-berlin-elif-eralp-100-1920x1080
Berlin’de koalisyon görüşmeleri öncesi yoklama: Sol Parti sağın kışkırtmalarına boyun eğiyor