Haziran ayında en az 164 işçi çalışırken hayatını kaybetti

Yüksekten düşmeler, aşırı-yoğun-fazla çalışmaya bağlı ölümler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi… Her biri önlenebilirdi. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran 2025 iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapor, açık kaynaklarda yer alan haberler ve doğrudan başvurularla oluştu. Gerçekte çalışırken ölümlerin çok daha fazla olduğu tahmin edilebilir.

İSİG Haziran 2025 raporunda öne çıkanlar:

• Haziran ayında en çok iş cinayeti güvencesiz çalıştırmanın en yaygın olduğu işkolları olan inşaat, tarım, taşımacılık ve belediye/genel işlerde meydana geldi. İş cinayetlerine sektörel olarak baktığımızda ise sanayide 47 işçi, inşaatta 40 işçi, hizmette 39 işçi ve tarımda 38 işçi hayatını kaybetti.

• Ölüm nedenlerinde inşaatlarda yüksekten düşmeler; tır, kamyon, otobüs, taksi şoförleri ve moto kuryeler için trafik kazaları; tarım işçisi, çiftçi ve besiciler için Kırım Kongo Kanamalı Ateşi; metalde ezilmeler; madenlerde göçükler önde gelen ölüm nedenleri olarak öne çıkıyor.

• En çok iş cinayeti İstanbul başta olmak üzere Antalya, Manisa, Sakarya, Erzurum, Balıkesir, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir, Sivas ve Ankara’da meydana geldi.

• Haziran ayında en az 4 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölen çocukların üçü tarım, biri metal işkollarında çalışıyordu.

• İş cinayetlerinde ölenlerin 15’i kadın işçiydi. Kadınlar tarım, gıda, eğitim, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

• Haziran ayında 5 göçmen işçi (dördü Suriyeli, biri Afganistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçiler tarım, gıda, maden ve inşaat işkollarında çalışıyordu.

• Ölen işçilerin en az 3’ü (yüzde 1,82) sendika üyesi, 161’i (yüzde 98,18) sendikasız. Sendikalı işçiler kimya ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Raporun tamamını okumak için tıklayın.

son yazıları

Banksy sansürlendi
Filistin özgür olana dek mücadeleye devam
Film: Savaş Üstüne Savaş

ilginizi çekebilir

banksy
Banksy sansürlendi
2025-10-13T004100Z_702225721_RC24AHAA3NAO_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-AUSTRALIA-PROTEST-1760859725
Filistin özgür olana dek mücadeleye devam
savas-ustune-savas_fayn
Film: Savaş Üstüne Savaş