Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

10.02.2018 - 10:00

OHAL düzenine rağmen işçiler kazandılar

OHAL düzeninin işçi sınıfına nasıl zarar verdiğinin bugünlerdeki tipik örneği Metal Grevinin ertelenmesi oldu. AKP iktidarı, insanca yaşamak için işçilerin yeterli ücreti talep etmesini “milli güvenliği” bozucu olarak nitelendirdi ve yasakladı.OHAL düzeninin işçi sınıfına nasıl zarar verdiğinin bugünlerdeki tipik örneği Metal Grevinin ertelenmesi oldu. AKP iktidarı, insanca yaşamak için işçilerin yeterli ücreti talep etmesini “milli güvenliği” bozucu olarak nitelendirdi ve yasakladı.

Metal işçilerinin bağlı olduğu üç sendika, Türk Metal, Birleşik Metal İş ve Çelik İş sendikaları 2 Şubatta greve başlayacaklardı, ama grev hükümet tarafından yasaklandı.

Buna rağmen işçiler kararlı tutumları ile MESS’e geri adım attırdılar, 2 yıllık sözleşmeyi ve yüzde 25 zammı kabul ettirdiler.

AKP, 15 yıllık iktidar döneminde toplam 62 bin işçinin grevini erteledi, şimdi ertelenen grev nedeniyle ise 130 bin işçi mağdur edildi, yani 15 yılda işçilere yapılan haksızlığın, adaletsizliğin iki katı geçen hafta yapıldı.

Grev hakkının kullandırılmaması, yasaklanması, ertelenmesi çok büyük bir hukuksuzluktur. Hükümet bir yandan bütçenin aslan payını askeri harcamalara ayırıyor, enflasyonu yüzde 15’lere doğru tırmandırıyor, işçilere, memurlara yüzde 4 zam veriyor. Diğer yandan hakkını aramak isteyenlerin hak arama yollarını tıkıyor, engelliyor. Yüksek büyüme rakamları ile övünen hükümet, işçilerin enflasyon farkını istemesine bile tahammül edemiyor.

Açlık sınırı 2000 TL’ye dayanmışken, işçiler 1600 TL asgari ücretle, uzun çalışma saatlerinde ve zorunlu mesailerle çalıştırılıyor. Bu koşullarda biraz daha iyi bir yaşam için mücadele etmeye, yasaların kendilerine tanıdığı grev hakkını kullanmaya çalışıyorlar, onu da hükümet patronları korumak için yasaklıyor. Hükümet bu tutumu ile emekçilerin değil patronların hükümeti olduğunu, yoksulları değil zenginleri koruduğunu bir kez daha göstermiştir.

Grev yasaklamaları en büyük işçi düşmanlıklarından birisidir ve bunu mümkün kılan içinde yaşadığımız ortamdır. Öncelikle bu ortamın düzelmesi, barışın yeniden Türkiye’de egemen kılınması, OHAL düzeninin kalkması gerekir. Bunun için barıştan, adaletten yana tüm güçler olarak çaba göstermeliyiz.

Bu mücadeleyi başarıya ulaştıracak olan ise asıl olarak işçiler, işçi örgütleri, sendikalardır. İşçiler grev yasaklarını kabul etmez ve diğer toplumsal kesimler işçilerin hak, adalet, demokrasi mücadelesinde onlarla dayanışma içinde olurlarsa patronlara karşı mücadele kazanılabilir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol