Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

18.08.2017 - 23:00

Hayrettin Karaman'dan post olmaz

Herifin bu yaptığını Çorumlu bile yapmaz diyeceğim, ama diyemiyorum.

Çünkü gerçekten de Çorumlu.

Demek ki, "dindarlık" adına her türlü mağara adamlığını, her türlü ırkçılığı herkes yapabiliyor. Çorumlu da yapıyor, Çorumlu olmayan da.

Bu herifin tek özelliği Çorumlu olmak değil maalesef. Çorum'un ücra bir köyünde oturan ve ailesi dışında kimsenin ciddiye almadığı bir adam olsa, yaptıklarının pek bir önemi olmayacak. Ama Çorumlu olmanın ötesinde başka ve daha önemli özellikleri de var.

Yazdığı gazetenin verdiği bilgiye göre, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde okumuş, fıkıh asistanı olmuş, "sırasıyla doktor, doçent ve profesör unvanlarını" almış. Ve en korkuncu, "yarım asra yaklaşan fikir ve meslek hayatı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında binlerce konferans, seminer, panel, vaaz, hutbe, kurs, yazılı ve görsel medya programı, eğitim programında yer alarak eğitim, öğretim, tebliğ ve irşad faaliyetini" sürdürmüş. Yani ailesi dışında çook, pek çok kişiye laf anlatmış. Yeni Şafak'ta köşe yazarı olmuş, daha da çok kişiye laf anlatma şansı bulmuş.

Türkiye'yi başka ülkelerle karşılaştırmaktan hoşlanmam. "Ah vah ne kötü bir yer burası" edebiyatı da, "Biz amma da müthişiz ha" edebiyatı da tümüyle anlamsızdır. Ama vallahi de billahi de bu herif Çorum'da değil de herhangi yarı medeni bir memlekette doğmuş olsa, profesör, yazar, ilahiyatçı filan değil, basitçe mahkûm olurdu.

Mesela can düşmanımız Almanya'da bir gazetede adamın biri "Müslüman'dan dost sıçandan post olmuyor" diye manşet atabilir mi?

Atabilir! Burada olduğu gibi Almanya'da da istemediğiniz kadar faşist ve ırkçı var, bunların gazeteleri ve yayınları var. Ama bunu yazan kişi hakkında aynı gün dava açılırdı, ertesi gün işinden atılırdı, birkaç ay sonra da mahkûm olurdu.

Hayrettin Karaman hakkında dava açılacak mı sizce?

Yeni Şafak'taki yazısının başlığı (ve ana fikri) "Gâvurdan dost domuzdan post olmuyor".

İşin en berbat tarafı (ve sadece beni değil, tüm Müslümanları rahatsız etmesi gereken yanı), herifin bu ırkçılığı Kur’an'a ve hadislere dayandırması, tüm Müslümanları töhmet altında bırakması.

Diyor ki herif: "Kur’an ve hadis kaynakları gayr-i Müslümlerle nasıl ve nereye kadar ilişki kurulabileceği konusunda önemli ve sabit kurallar ve uyarılar ihtiva ediyor."

Bu kural ve uyarıları şöyle özetliyor:

"Himayemizde yaşayan gayr-i Müslümler Allah’ın bize emanetidir, onları korumak ve haklarına riayet etmek boynumuzun borcudur... Müslüman olmayanlarla sırdaşlık ölçüsünde dostluk kurulmayacaktır... Sulh tercih edilmelidir, ama savunma ve zulme karşı savaş için caydırıcı güce de sahip olmak gerekir (Ben ısrarla bu gücün günümüzde nükleer olduğunu söylüyor ve bunu edinmemizin gerekliliğini savunuyorum)... Müslüman olmayanlar Müslümanların yöneticisi olamaz ve onlar adına geçerli yetki kullanamazlar."

Herifin yazısı dış politika hakkında. Ama bu arada Türkiye'de yaşayan tüm gayrimüslim vatandaşlar hakkında da bir şey demiş oluyor. Dindarlık kisvesi altında ırkçılık öyle gözünü bürümüş ki ama, ne dediğinin farkında bile değil herhalde. Dost olmayın diyor; sırdaşlık etmeyin diyor; güvenmeyin diyor. Hem Türkiye'nin hem dünyanın Müslüman olmayan tüm nüfusunu mahkûm ediyor, kötülüyor.

Üstelik, "himayemizde yaşayan gayr-i Müslümler" derken, iyi bir şey dediğini zannedecek kadar da cahil. Ulan, ben nereden senin himayen altında oluyormuşum? Allah herkesi senin himayenden korusun. Ben bu ülkenin vatandaşıyım, kendi kendimi himaye ederim, merak etme.

Kötü bir haberim de var sana. Dostlarımın hemen hemen hepsi Müslüman. Hem de sırdaşlık ölçüsünde. Müslüman nüfus senin gibi nükleer silah peşinde koşan ırkçılardan oluşmuyor çünkü.

Roni Margulies 

[email protected]


Bültene kayıt ol