Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

10.07.2017 - 15:26

Sendikalar Suriyeli işçileri örgütlemelidir

Suriyeli mülteciler, artık kim derse desin, işçi sınıfının bir parçasıdır. Ama işçi sınıfı henüz bunu örgütlü bir şekilde kabul etmiş değil.

Türkiye’de bugün itibarı ile yaklaşık 3,2 milyon Suriyeli yaşıyor. Çalışma izni alabilen Suriyeli sayısı 10 bin civarında iken 500 binden fazla Suriyeli kayıt dışı çalışıyor. Suriyeliler, kendilerine çalışma izni verilmediği için kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyorlar. Çünkü ev kirası ödüyorlar, yaşamlarını sürdürebilmek için harcama yapmak zorunda kalıyorlar.

Kayıt dışı çalışan Suriyeli işçiler işyerlerinde büyük ayrımcılıklar yaşıyorlar. Fiziksel şiddetten ücretlerinin ödenmemesine kadar türlü sıkıntılarla yüz yüze kalıyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre Suriyeli erkek işçiler, Türkiyeli erkek işçilerden ortalama yüzde 20 daha az kazanırken, Suriyeli kadın işçiler Türkiyeli erkek işçilerden yüzde 50, kadın işçilerden yüzde 35 daha az kazanıyorlar. Daha az ücrete razı gelmek zorunda kalan Suriyeli işçiler, patronların tercihi oluyor. Suriyeli işçilerin yüzde 99,9’u sigortasız çalıştırılıyor. Türkiyeli işçilerin yüzde 55’i kirada otururken, Suriyeli işçilerin hemen tamamı kirada oturuyor.

Suriyeli işçilerin sigortasız, düşük ücretle ve insanlık dışı koşullarda çalıştırılmasının sorumluları, ucuz işçilik sağlamak için onları bu koşullarda çalıştıran patronlar ve Suriyeli işçilerin her ilde ve her sektörde yasa dışı koşullarda çalıştırılmasına göz yuman devlet kurumlarıdır.

Suriyeli işçilerin Türkiye’de çalışma izinleri olmadığı için sigortalı olma hakları yok. Çünkü hükümet Suriyeli mültecilere, mülteci statüsü ve dolayısıyla çalışma izni vermiyor. Bu izinler verilse, yasal olarak Suriyeli işçiler de haklarını arayabilecekler, en azından sigortalı olabilecekler, asgari ücret alabilecekler, hatta sendikalara üye olabilecekler.

Enflasyon nedeni ile her geçen gün eriyen işçi ücretleri için pazarlık yapmaya çalışan sendikalar, patronların ucuz Suriyeli işçi çalıştırma tehdidi ile sürekli yüz yüze kalıyorlar. Suriyeli işçilerin sendikal örgütlenmelere dahil edilememesi, sendikaların pazarlık gücünü azaltıyor.

Suriyeli işçilerin sorunlarının giderilmesi için öncelikle sendikaların bu konuyu ele alması gerekir. Söz konusu olan 500 binden fazla emekçinin haklarının korunmasıdır. Suriyeli işçilerin işçi sınıfının bir parçası olarak örgütlenmesi için gösterilecek çabalar önemlidir, Türkiye işçi sınıfının başarılı olmasına önemli katkı sunacaktır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol