Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

19.03.2017 - 11:13

Kıdem tazminatını savunmak için birleşik mücadele şart

Çalışma hayatının pek çok sorunu var. Yüz binlerce taşeron işçi kadro bekliyor. Milyonlarca işçi sigortasız, her türlü iş güvencesinden yoksun çalıştırılıyor. Her yıl 2 bin işçi iş kazalarında ya da meslek hastalıklarında ölüyor. Mevsimlik işçilerin sorunları sürekli gündeme geliyor. Ama hükümet bütün bu sorunlarla ilgilenmiyor, dönüp dolaşıp kıdem tazminatını gündeme getiriyor.

Kıdem tazminatı, işçiler için yıllık 30 gün veya maaşının yüzde 8,33’ü olarak hesaplanmaktadır. Yani 2 bin lira maaş alan bir işçi için Sosyal Güvenlik Kurumuna 164 lira kıdem tazminatıyla ilgili para yatırılmakta ve 30 yıl çalışan işçi 150 bin lira para alabilmektedir. 2 bin lira alan bir işçinin ayda ortalama 200 lira para biriktirmesi mümkün olmadığından, kıdem tazminatı işçi için çok önemlidir. Kıdem tazminatıyla ilgili her hangi bir hak kaybı, işçilerin gelecekle ilgili her türlü planının alt üst olmasına yol açar.

İşçi sendikaları kıdem tazminatına dokunulmasını engellemek zorundadır. OHAL adı altında uygulanan baskıcı, otoriter yönetim koşullarında istediği her şeyi KHK’larla yapmaya alışan hükümetin, bir gün ansızın kıdem tazminatı ile ilgili KHK yayınladığını görürsek şaşırmayalım, ama mücadele için hazırlıklı olalım.

Özellikle 16 Nisan referandumu sonrası gelmesi muhtemel olan kıdem tazminatı tasarısı için işçi sendikaları uzun süredir “kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, genel grev sebebidir” diyorlar.

Türk-iş 2015 yılında kıdem tazminatı konusunu genel kurul karan ile "kırmızı çizgi" olarak ilan etti. Genel kurulda, kıdem tazminatında yapılacak en ufak bir değişikliğin genel grev nedeni sayılması karara bağlandı. Aynı şekilde Hak-İş Başkanlar Kurulu, Nisan 2016 tarihli toplantısında, kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunmasını ve yeni güvencelerle geliştirilmesini istedi. DİSK malum, kıdem tazminatı konusunda işçilerden yana en net duruşa sahip.

Kıdem tazminatı işçiler için nefes almak gibi, hayat gibi önemli bir konudur. Kıdem tazminatı konusu, önümüzdeki günlerde işçiler ve bütün toplum için en önemli mücadele başlıklarından birisi olmaya adaydır. Referandum bölünmesine aldırmadan tüm işçilerin şimdiden birleşik mücadeleye hazırlanması gerekir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol