Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

12.01.2016 - 13:39

Asıl dönüştürücü güc işçi hareketidir

Türkiye işçi sınıfı, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesinin motor gücü olduğunu her gün daha fazla gösteriyor. 30 milyon çalışandan 21 milyonunun işçi olduğu, bu işçilerin 3 milyondan fazlasının da sendikalı olduğu Türkiye’de işçi sınıfının gücünü görmek gerekir.

Direniş İzleme Grubu, 2015 Ocak ayı verilerine göre işçi eylemleri haritası hazırladı. Bu eylem haritasında da gördüğümüz gibi, 2015 yılı içinde çok sayıda işçi eylemi gerçekleşti. 40 bin işçinin katıldığı grev, direniş, yürüyüş, basın açıklaması, çadır kurma vb. eylemler yapıldı. Eylemlere DİSK, Türk-iş, KESK, Türkiye Kamu-Sen ve Hak-İş konfederasyonlarının üyeleri veya herhangi bir konfederasyon üyesi olmayan bağımsız sendika üyeleri, hatta sendikasız işçiler katıldı.

İşçileri devrimci özne olarak görmeyenler, kurtarma, bilinçlendirme, adına davranma, aydınlatma gibi sonu her zaman karamsarlıkla biten yöntemler önerirler. “Öncü eylem” stratejisi sağcıdır; çünkü “kitleler adına silahlı eylem yaparak o kitleleri kurtarma eğilimi” ile “kitlelerden oy isteyerek, parlamentoda çoğunluk sağlayarak kitleleri kurtarma eğilimi” arasında esasa dair hiçbir fark yoktur. Bu eğilimler, işçi sınıfını kurtarılması gereken bir kesim olarak görmekten bir milim daha farklı bir siyasi mücadele zemini sunmaz.

Sosyalizmi “kitleler adına harekete geçen örgütlü güçlerin eyleminin ürünü” olarak gören yaklaşım hatalıdır. Sosyalizm, işçilerin kendi eyleminin ürünüdür. Sosyalizm, kitlelerin toplumsal bir enerji yaratan hareketlerinin sonucudur.

Türkiye’de, Hindistan’da, Kore’de, Brezilya’da, Hollanda’da, Fransa’da ve dünyanın dört bir tarafında pek çok işçi eylemleri gerçekleşiyor. Dünya işçileri kapitalizmin kemer sıkma politikalarına karşı grevler düzenliyor. Tüm bu eylemler, 2016’da da sınıflar mücadelesinin ne kadar sert geçeceğini gösteriyor. İstikrarsız, bir milyar insanın her gün açlık çektiği, çevreyi tahrip eden bir dünyada yaşıyoruz ve tüm bu olumsuzluklar günden güne artıyor.

Kapitalizmin sömürerek kazanma hırsı dinmeyeceğine göre, işçilerin de eylemleri bitmeyecek. Sömürü devam ettikçe, işçi sınıfı sömürüye karşı mücadele edecek. Asıl olan işçi hareketidir, işçi hareketinin bizzat kendisi demokrasi, özgürlük ve sosyalizmi içermekte, bu mücadele her gün ve her gün sürmektedir.  Özgürlük işçi sınıfının kendi eyleminin ürünü olacaktır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol