Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

20.06.2015 - 12:15

Metal işçileri direnmeye devam ediyor

Yıllardır ilk defa gerçekleşen metal işçilerinin eylemleri sonrasında patronlar saldırılarına başladı, Tofaş’ta iki işçi temsilcisi işten çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren işçiler iş bıraktı, yapılan görüşmeler sonrası işten çıkarılan işçiler işe geri alındı, eylem şimdilik sona erdi.

Metal patronlarının örgütü MESS (Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası) tüm işçi önderlerini işten attırmak üzere harekete geçti. 14 Mayıs’ta Renault fabrikasında başlayıp hızla diğer işyerlerine yayılan işçilerin hak arama eylemlerine karşı, patronlar en bildik tavırla karşı koymaya başladılar: İşçi önderlerini işten çıkarıyorlar.

Buna karşılık işçiler de ilk saldırıya karşı birlik olup direndiler, işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıktılar. İşte bu duruş çok önemli. İlk saldırının arkasından elbette başka saldırılar da gelecek. İşten çıkarmalar, işyerinde mobbing uygulamaları patronların ilk elde yapabilecekleri. İşçi hareketinin Mayıs ayında başlayıp yirmi gün devam eden direnişleri, patronlarda büyük bir korku yarattı, ihracat rakamları düştü, üretim ve gelir kayıpları yaşadılar. İşçi taleplerinin karşılanması durumunda patronların kendi kazançlarından daha büyük kayıplar yaşayacakları ortada. İşte bu durum patronları alabildiğine saldırgan yapıyor.

İşçileri bu süreçte zor günler bekliyor. Patronların saldırısına uğrayan tek bir işçiye bile sahip çıkılmazsa, mücadele kaybedilmeye başlar. Her işçi diğer arkadaşından sorumludur. O nedenle Tofaş’ta yaşanan işten çıkarmalar, işçilerin kırmızı çizgisidir. İşçiler bu saldırılara direnmek zorundadır. Hiçbir işçi patronların karşısında yalnız bırakılmamalıdır. Patronlar bu süreçte işçileri tek tek yenmek için uğraşacaktır, buna izin verilmemelidir.

İşçi örgütleri, sendikalar metal işçilerinin direnişine sahip çıkmalıdır. Şimdiye kadar işçilere verilen destek çok sınırlı kaldı. Seçim sürecinin sıcaklığı da bu desteğin sınırlanmasına yol açmış olabilir. Ama artık seçimler sonrası başka bir Türkiye ortaya çıkmıştır. Patronların, kapitalistlerin yenildiği, emekçilerin kazandığı bir seçim yaşadık. HDP’nin zaferi sonucu, uzun yıllardır ilk defa Meclise emeğin çıkarlarını savunacak bu kadar çok milletvekili girdi.

Bu avantajımızı da kullanarak, metal işçilerinin direnişinin başarı ile sonuçlanması, patronların saldırılarının püskürtülmesi için birlik ve dayanışma içerisinde olmalıyız.

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiç birimiz.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol