Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

23.04.2023 - 10:06

“AKP kadınlara savaş açmış gibi”

‘Kadınlar AK Parti Dönemini Anlatıyor’, Serbestiyet adlı internet sitesinde yayınlanan bir söyleşi dizisi. Gerçekten ilginç ve yararlı bir dizi. Gülsüm Ekinci şimdiye kadar beş kadınla söyleşti: Dördü başörtülü, biri yakın zamanda başörtüsünü çıkarmış. 

İlk okuduğum, tesadüfen, Canan Aydın Bıçak söyleşisi oldu. 28 Şubat’ta öğretmenlik hakkını kaybeden, 14 yıl sonra mesleğine geri dönebilen, Başkent Kadın Platformu eski üyesi, emekli öğretmen Bıçak şöyle demiş:

“AK Parti’nin ikinci on yılında sekteye uğradığını görmek, partinin yolsuzluklar ve adaletsizlikler nedeniyle yıprandığına şahit olmak beni çok üzüyor, yaralıyor. Özetle bugün AK Parti’nin bir alternatifini göremiyorum. Ama onlara olan inancımı yitirdim ve savunacak takatim de kalmadı. Millet İttifakı’nın da Türkiye’yi değil ileriye geriye götüreceğini düşünüyorum.”

Seçim günü ne yapacak, bilemeyiz (belki kendisi bile bilmiyor olabilir), ama kime oy verirse versin, belli ki severek, can-ı gönülden vermeyecek.

Birkaç gün sonra yine aynı sitenin başörtülü yazarı Cemile Bayraktar’ın şu satırlarına rast geldim:

“Tüm seçmenler için değilse de az sayılmayacak bir kesim için hala ‘AK Parti gider, CHP gelirse din elden gider’ korkusu geçerli. CHP, eski CHP olmamasına rağmen geçerli. Bu ülkede 28 Şubat’ı destekleyenlerden hiçbirisi özür dilemediği, nedamet göstermediği halde, o dönemin faili olmamasına rağmen, kendi tabanına rağmen Sn. Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşelim, bunları aşalım, birlikte yürüyelim’ demesine rağmen geçerli.”

Bayraktar CHP’nin değiştiğine kendisi ikna olmuş anlaşılan, ama CHP korkusunun geniş bir kesim için (Canan Bıçak gibi) hâlâ geçerli olduğunu söylüyor.

AKP’den bezmiş, illallah etmiş kesim içimde (özellikle de kadınlar arasında) bu korkunun az olmadığını ben de tahmin ediyorum. Ve tümüyle anlaşılır buluyor, paylaşıyorum.

Öte yandan, Sümeyye Kavuncu’nun şu sözleri ne kadar doğru:

“AKP hem kendi içindeki hem dışarıdaki kadınlara savaş açmış gibi görünüyor. Her sene 8 Mart’larda, 25 Kasım’larda kadına şiddete karşı bir araya gelen kadınlara polis şiddeti ile karşılık verilmesini üzüntü ile izliyorum. Son beş yıldır çoluk çocuk, bebekli, hamile hep beraber katıldığımız 8 Mart Gece Yürüyüşleri devletin aygıtları tarafından terörize ediliyor. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması özellikle büyük bir kırılma yarattı.”

Dindar kadınların işi zor. AKP’den kopmak en çok onlar için kolay, ama Kılıçdaroğlu’na oy vermek en çok onlar için zor.

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)

 


Bültene kayıt ol