Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

12.01.2023 - 08:43

Sendikal bürokrasinin aşılması en önemli görev

Asgari ücret açıklandı, ama daha elimize geçmedi. 1 Şubat’ta yeni zamlı asgari ücret işçilerin eline geçecek. Geçtiği gün açlık sınırının altına inmiş olacak. 

Çünkü AKP-MHP iktidarı, patronların işçileri ucuza çalıştırmasını, bu yolla sözde ihracat gelirlerini artırmasını hedefliyor. Aslında ihracat arttıkça, ithalat da artıyor, Türkiye yeni bir döviz krizi bataklığına doğru hızla yol alıyor, ama iktidar için bu önemli değil, önemli olan “patronlar mallarını satsın, kârlarına kâr katsın.”

EYT’liler iktidara önemli bir geri adım attırdılar, daha 3 yıl önce “seçimlere bile mal olsa bu yasayı çıkarmam, ne zaman emekli olacaklarsa o zaman olsunlar, seçim kaybetsek de ben bu işte yokum” diyen Tayyip Erdoğan, şimdi EYT yasasını çıkarmaya söz verdi.

EYT’lilerin yaptığını, işçiler veya memurlar da yapabilir, ama önlerinde sendikal bürokrasi engeli var. 

İşçi sendikaları, özellikle Türk-İş ve Hak-İş asgari ücret konusunda daha kararlı bir tutum içinde olsalardı, çok daha yüksek bir asgari ücret belirlenebilirdi. 2,3 milyon sendikalı işçinin 2 milyonu bu iki konfederasyona üye.

Memur sendikaları, elbette özellikle Memursen ve Türkiye Kamu Sen (2 milyon sendikalı memurun 1,6 milyonu bu iki konfederasyona üye) biraz seslerini çıkarsalardı, zam oranı yüzde 30’un çok üzerinde olabilirdi. İktidar, genel kitlenin memnuniyetsizliği nedeniyle, sendikalar gık bile demediği halde, zammı bir gecede yüzde 5 artırdı. Sendikalar biraz ses çıkarsa zam yüzde 40 olabilirdi. 

Sendikal yönetimlerin iktidar şakşakçısı hali işçi sınıfı için çok büyük bir sorun. Burada yuvalanan bürokratlar elbette bu koltukları kaybetmemek için ellerinden geleni yapacaklar. Örneğin Memursen Başkanı Ali Yalçın 70 bin lira maaş alıyor. Muhtemelen aylık geliri, ek ödemelerle bu maaşın da çok üzerinde. İşçi sendikalarındaki yöneticilerin ise Ali Yalçın’dan çok daha fazla gelir elde ettiğinden emin olabilirsiniz.

4,3 milyon sendikalı emekçinin 3,6 milyonu; AKP-MHP iktidarının doğrudan destekçisi, şakşakçısı, bürokrat bir kesim tarafından yönetiliyor.

Bu sendikaların aşılması, işbirlikçi yönetimlerine son verilmesi işçi sınıfının önündeki en büyük görevlerden. Bunun yapılabilmesi için de, sendikal liderliği aşacak taban örgütlenmelerinin, öncü işçi ağlarının oluşturulması bir zorunluluk. 

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol