Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

26.01.2022 - 12:22

Asgari ücret zammı buhar oluyor

Anketler AKP’nin dövizdeki düşüş nedeniyle birkaç puan destek kazandığını gösterse de bu geçici bir durum. Şimdi doğalgaz ve elektrik faturaları gelmeye başladı, akaryakıt zamları devam ediyor. Asgari ücrete, işçiye ve emekliye yapılan zamlar buhar olmak üzere.

Daha ucuza ekmek, yağ almak isteyenler soğuk havalara rağmen uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

Patronlar, özellikle ihracattan milyarlar kazanan patronlar, işçilere asgari ücrete yakın para vermekte bir beis görmüyorlar. Çimsataş patronu işçi başına ayda 5 milyon lira kazanıyor, ama işçilerin ücretini ayda 6 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkarmak istemiyor. Ekonomik kriz milyonlarca yoksulun hayatını yıkıcı bir şekilde etkiliyor. Türk-İş’in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Aralık ayı verileri; işçilerin, emekçilerin ve yoksulların cephesinde açlık krizinin derinleştiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 4 bin 13 lira harcama yapması gerekiyor. Yoksulluk sınırı ise 13 bin 73 lira. Bu rakamlar her ay hızla artıyor.

Sendikalar, uzun bir mücadele programı çıkartmak zorunda: Program, gelişmeleri seçime ertelemeye karşı, haklarımızı hemen şimdi kazanmak istediğimizi vurgulamalı. İktidarın patronlardan yana programı nedeniyle ücretler enflasyona karşı sürekli eriyor. Bunu engelleyecek karşı bir ücret ayarlama sistemi en önemli taleplerimizden biri olmalı. 

Programda şu talepler mutlaka yer almalı:

• Bütün ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında zam yapılsın.

• Kira artışlarına son! Kiralar dondurulsun.

• İşsizlik maaşları yükseltilsin ve kriterleri hafifletilsin.

• Kara Salı’dan sonra yaşanan dolarizasyonun, hayat pahalılığının ve bu süreçte yaşanan kaynak transferlerinin sorumluları açığa çıkartılsın, bunlardan hesap sorulsun.

• Gıda, elektrik, ulaşım, doğalgaz gibi yaşamsal ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın.

• Sermayedarlara vergi affına son verilsin, sermaye sahipleri daha fazla vergilendirilsin, krizin faturasını krizi çıkartanlar ödesin.

• Ödeme garantili hastane/yol ve mega projelerin garantileri iptal edilsin.

• Grev, gösteri, örgütlenme ve ifade özgürlüğü önündeki tüm yasaklar kaldırılsın.

Geçim koşulları Şubat ve Mart aylarında çok daha ağırlaşacak. Sürekli olarak işçi ve emek örgütlerinin yan yana durması, ortak eylemler örgütlemesi için çaba göstermek bir zorunluluk. 

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol