Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

20.01.2022 - 11:18

Çimsataş işçileri yol gösteriyor

Metal işkolunda çalışan 140.000 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme, bir gece yarısı sendikalar (Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş) tarafından imzalandı.

Gerçek enflasyon yüzde 80’lerde seyrediyor, açlık sınırı 4 bin lirayı, yoksulluk sınırı 13 bin lirayı geçti. Bu koşullara rağmen 3 sendika, MESS’in yüzde 27 oranındaki zam teklifini kabul etti.

Sendikacılar, ikinci altı ay zaten enflasyon oranında yapılacak olan zammı, sözleşme ile elde edilmiş ek bir zam gibi sunup, yüzde 65 zam alındığı yalanını da ayrıca yaydılar.

Çimsataş işçileri yapılan satış sözleşmesini kabul etmediler, üretimi durdurdular. Mersin’deki iş bırakma eylemi, şirketin, polisin ve sendikanın baskısına rağmen 4 gün devam etti. İşçiler her türlü baskıya karşı direndiler, iş başı yapmadılar, fabrikadan da ayrılmadılar.

İşçilerin eylemi devam ederken, Çimsataş patronu eylem nedeniyle her gün 5 milyon TL tutarında zarar ettiğini açıkladı. Çimsataş yönetimi böylece, işçi başına her gün 6 bin lira kazanç elde ettiğini, ama işçilerin aylık bin 500 lira ek zam talebini kabul etmediğini açıklamış oldu.

Pek çok fabrikadaki metal işçileri, Çimsataş işçileriyle dayanışma ve mücadele çağrısı yaptılar. Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından, diğer işkollarındaki fabrikalardan Çimsataş işçilerine destek mesajları yağdı.

Çimsataş işçilerinin direnişi şimdilik bitmiş gibi görünse de, işçiler haklarını almak için mücadeleye devam etmekte kararlı. Ek zam ve diğer taleplerinde ısrarlı.

Metal işçilerinin bu fiili grevinin hayat pahalılığına karşı daha geniş bir işçi sınıfı hareketini tetiklemesi sağlanabilir. Fabrikalarda kaynayan öfke, büyük bir işçi sınıfı hareketinin sinyalini veriyor. Sendikacılar fabrikaları ziyaret ediyorlar, imzaladıkları sözleşmeye işçileri ikna etmeye çalışıyorlar, ama edemiyorlar. Çünkü işçiler aldıkları zamların şimdiden eridiğini görüyorlar. 

Önümüzdeki aylarda resmi enflasyonun yüzde 50’yi, gerçek enflasyonun yüzde 100’ü geçmesi bekleniyor. Ek zam talebi işçi sınıfının en önemli gündemi olmak zorunda, aksi halde krizin bütün faturasını işçi sınıfı ödemeye devam eder. 

Metal işçileri ve işçi sınıfının diğer kesimleri, işyerlerinde bağımsız taban örgütleri kurmalı, bütün grevci işçilerle dayanışma içinde olmalıdır. İşçilerin hakları için asıl olarak güvenilmesi gereken güç, işçi sınıfının tabandaki mücadelesidir. Çimsataş işçileri eylemleri ile hak mücadelesinin yolunu gösteriyor.

Faruk Sevim


Bültene kayıt ol