Dila Ak

Dila Ak son yazıları

Dila Ak tüm yazıları

28.12.2021 - 13:27

2021’de kadın mücadelesinden başlıklar

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması konusunda tüm dünyada hâlâ ilerlenmesi gereken oldukça uzun bir yol olmasına rağmen, mücadelenin bulaşıcı olduğu, tüm dünyadaki kadın hareketine bakıldığında net bir şekilde görülüyor. Kadına yönelik şiddet, eşit işe eşit ücret, kürtaj hakkı ya da İstanbul Sözleşmesi gibi kapsamlı ve uluslararası bir sözleşmeden çıkılması gibi konularda mücadele ve hak arayışı kitlesel olarak pek çok yerde devam ederken, aynı zamanda kadınların birbirinden ilham almasını sağlıyor ve mücadele içerisinde sıçrama yaşanmasına aracı oluyor.

Özellikle sağın yükselişte olduğu ülkelerde, kadınların en temel insani haklarına saldırıda bulunulmaya çalışıldığı yerlerde dahi, korkusuzca yükselen, örgütlü bir başkaldırış  var. Taliban gibi çok sert ve kadınların haklarına karşı insan dışı yaptırımların olduğu bir bölgede bile, neyle karşı karşıya olduklarını tecrübe etmiş ve kazanılmış haklarından vazgeçmek istemeyen kadınlar, hayatları pahasına mücadele ediyorlar çünkü mücadele etmezlerse zaten bir hayatları olmayacaklarının farkındalar. Kendi hayatlarını önemsemeyen ve kadını korumayan sistemin karşısında korkusuzca dikilerek, adalet sarayını yakarak, vazgeçmeden savundukları kürtaj hakkını mücadele azimleriyle söke söke alarak ya da yükselen sesleri sayesinde feminist bir anayasa hazırlanmasına vesile olarak örgütlü mücadelenin nelere sebep olabileceklerini tüm dünyaya kanıtlıyorlar.

Kadınlar sadece birbirlerine cesaret vermekle kalmıyor, kazanımları ya da hak arayışlarıyla başka türdeki hak arayışı hareketlerine de örnek oluyor ve ilham veriyor. LGBTİ+ mücadelesi ve kadın hakları mücadelesi kol kola ilerlerken, tüm diğer hak arayışlarında da ön saflarda yer alıyorlar. Mücadele sayesinde her geçen gün daha da fazla bilinç sıçraması yaşatarak, yalnız olmadıklarını görüyor, birbirlerine seslerini çıkarmak konusunda destek oluyor ve ortak çıkan bu ses sayesinde kadının tahakküm altına alınmaya çalışılmasının bölgesel olmadığını ispatlayıp, bu sorunun tüm dünyada hüküm süren sistemin bir sonucu olduğunu da anlamamızı sağlıyorlar.

Mücadelenin bu kadar güçlü olmasının sebebi, kadınların zaten hali hazırda haklarının ve dolayısıyla hayatlarının ne derecede tehlikede olduklarını bilmesinden geliyor.

Tüm dünyada hem güzel kazanımlar hem de hak saldırıları olmuşken, Türkiye’de 2021 yılında kısaca neler olduğunu hep birlikte hatırlayalım.

Kadınlardan tacize karşı ortak açıklama – 13 Aralık 

Türkiye'nin #metoo'su binlerce kadının mesajları ve tacizcilerin ifşasıyla sürerken, konuşan kadınlar hedef alınıp susturulmak isteniyor. Antikapitalist Kadınlar'ın da içinde yer aldığı çok sayıda kadın örgütlenmesi 13 Aralık’ta ortak bir açıklama yayınlayarak, hedef gösterilen Twitter kullanıcısı Leyla Salinger ile dayanıştıklarını ilan etti ve "asla geri adım atmayacağız" dedi.

Bir günde üç kadın cinayeti: Aylin Sözer, Selda Taş ve Vesile Dönmez isyanımızdır!

Kadın cinayetleri devam ederken İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı kanunun uygulanmamasına karşı 30 Aralık’ta Kadıköy Eminönü İskelesi önünde eylem yapıldı.

14 Şubat eylemleri

İstanbul'daki aktivistler 14 Şubat vesilesiyle erkeklerin şiddetini, tacizini ve cinayetleri protesto etti. Kadıköy Bahariye Caddesi'nde toplanan kadınlar, Süreyya Operası önüne yürüdü. 'Öldüren sevgi istemiyoruz' diyen Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu burada basın açıklaması yaptı.

Kadıköy'de coşkulu 8 Mart kadın eylemi

İstanbul'da 8 Mart gösterisi, polisin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve gökkuşağı bayraklarının alana girişini engelleme girişimlerine rağmen coşkuyla gerçekleşti. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kadıköy'de buluşan kadın grupları birçok noktadan sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Polis, Boğaziçi direnişi kortejini gökkuşağı bayraklarının taşınmasını gerekçe göstererek alana sokmak istemedi. Kadınların protestosu sonucu Boğaziçi kortejinin girişi sağlandı.

Alanda özellikle genç kadınların başını çektiği coşkulu topluluk şarkılar, danslar ve sloganlarla cinsiyetçiliği protesto ederek, Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Miting sonrası gözaltına alınan iki trans eylemci tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkemeye çıkarılan 9 gösterici adli kontrolle serbest bırakıldı.

İstanbul'da kitlesel 8 Mart gece yürüyüşü

İstanbul'da her yıl gerçekleşen 8 Mart Gece Yürüyüşü bu yıl da yapıldı. Kadınlar Sıraselviler Caddesi'nde toplandı. Polis barikatlarını aşarak sloganlar ve pankartlarla yürüyen kadın grupları coşkulu bir şekilde eylem yaptı. Geçen seneki Gece Yürüyüşü'ne göre daha fazla katılımla gerçekleşen eyleme, gökkuşağı bayraklarıyla kalabalık bir LGBTİ+ korteji de katıldı. Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça olarak yayınlanan bildiri okundu. Ardından Kadınlar Karaköy'e sloganlarla yürüdü.

İzmir'de 8 Mart: Binlerce kadın ve LGBTİ+ yürüdü

İzmir Alsancak’ta bir araya gelen binlerce kadın ve LGBTİ+ buradan alkışlarla, sloganlarla, zılgıtlarla, gökkuşağı bayraklarıyla halaylar çekerek Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne yürüdü. Yürüyüşte "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Gülistan Doku nerede", " Asla yalnız yürümeyeceksin", "Yaşasın kadın dayanışması", "Susma Haykır Eşcinseller Vardır", "Jin jiyan Azadi" gibi sloganlar atıldı. Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması okundu.

Antikapitalist Kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi üzerine ilk kitlesel protesto 20 Mart’ta İstanbul'da gerçekleşecek. Antikapitalist Kadınlar eylem çağrısı yaparak, Kadıköy'de olacaklarını duyurdu.

Binlerce kadın ve LGBTİ+ İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye çalışan iktidarı protesto etti – 20 Mart

İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmeye çalışılması büyük öfke yarattı. Kadın, LGBTİ+, sosyalist örgütlerin çağrısıyla 20 Mart’ta İstanbul'da düzenlenen eyleme binlerce kişi katıldı. Kadıköy'de düzenlenen eylemde iktidara karşı öfke büyüktü.

Ankara’da kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaktaydı: “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” – 20 Mart

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi üzerine Ankara’da da kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaklara çıktı. Polisin mor veya gökkuşağı renklerinde maske takarak sokakta yürüyenleri bile durdurma girişimlerine karşı yüzlerce kişi İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettirmeyeceklerini haykırdı. Ankara Kadın Platformu tarafından çağrısı yapılan eyleme yüzlerce kadın katıldı.

İstanbul Sözleşmesi için ses çıkar! – 21 Mart

Kadınlar Birlikte Güçlü inisiyatifi İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi girişimine karşı herkesi 21 Mart saat 21.00’de balkonlardan, pencerelerden ses çıkarmaya çağırdı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in bazı semtlerinde protestoya katılım yüksek oldu.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyor: İsyanımızla her gün, her yerdeyiz! – 22 Mart

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmek isteyen iktidar, 22 Mart’ta İstanbul'da yedi noktada protesto edildi. 22 Mart günü Avcılar, Nurtepe-Güzeltepe, Alibeyköy, Sarıyer, Fatih ve Şişli'de eylem yapan kadınlar "İstanbul Sözleşmesi bizimdir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartlarını taşıdı. İktidarı protesto ettiler ve sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar. Akşam da pencerelerden ses çıkar eylemi yapıldı. Eylem çağrıları "22/03/2021 tarihi itibarıyla Türkiye Avrupa Konseyi'ne çekilme beyanını bildirdi. Madde 80 gereği 3 AYLIK SÜRE BAŞLADI" notuyla paylaşıldı.

İzmir'de kadınlar sokağa çıkıyor: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

"İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” İzmir Kampanya Grubu tüm kadınları ve LGBTİ+ları İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesini bir araya gelerek protesto etmeye çağırdı. Hafta içi İzmir'in beş farklı noktasında ve 27 Mart Cumartesi günü Konak İskele'de eylem yapıldı.

İstanbul'da büyük protesto Kadıköy'de yapıldı – 27 Mart

Türkiye'yi İstanbul Sözleşmesi'nden çıkartma girişimine karşı kadınların ve LGBTİ+ların protestoları büyüyerek devam ediyor. Hafta içi İstanbul'un birçok ilçesinde düzenlenen eylemlerin ardından kitlesel buluşma 27 Mart’ta Kadıköy'de gerçekleşti.

Antikapitalist Kadınlar: Hayatlarımızı yok sayanlara karşı hayatı durduralım – 1 Nisan

Antikapitalist Kadınlar, İstanbul Sözleşmesini feshetme girişimine karşı bildiri yayınladı. “Hayatlarımız için hayatı durduralım, birleşelim, kazanalım” dedi.

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme girişimi Beşiktaş'ta protesto edildi – 2 Nisan

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme girişimine karşı başlayan eylemler 3. haftasında. İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz Çalışma Grubu, 2 Nisan'da Beşiktaş'ta buluşma çağrısı yaptı. Kadın örgütleri, Türkiye'nin sözleşmeden ayrılma kararını geri çektirene kadar mücadeleye devam edeceklerini duyuruyor.

İstanbul Sözleşmesi için kente pankartlar asıldı – 15 Nisan

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme girişimine karşı İstanbul Sözleşmesi Uygulansın kampanya grubunun mücadelesi sürüyor. Bugün İstanbul'un birçok merkezine 'İstanbul Sözleşmesi bizimdir, Vaz-geç-mi-yo-ruz!' pankartları asıldı.

İzmir'de İstanbul Sözleşmesi nöbeti – 15 Nisan

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu'nun çağrısıyla Konak İskele önünde bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+lar İstanbul Sözleşmesi için nöbet tuttu. Nöbet eylemi sürekli devam ettirildi.

İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yıldönümünde kadınlar haykırıyor: Vazgeçmiyoruz! – 11 Mayıs

Sözleşmenin ilk imzacısı Türkiye idi. O dönem İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan AKP iktidarı, 1 Temmuz itibarıyla Sözleşme'den çıkmak istiyor. Türkiye hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme kararı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.

Küçük bir azınlığı memnun etmek ve onlardan oy almak için eşitlik ve sosyal koruma yolunda önemli bir kazanım olan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı kadınların ve LGBTİ+'ların mücadelesi, pandemi yasaklarıyla fiilen engellense de bir dizi sembolik eylem ve sosyal medya kampanyalarıyla sürüyor.

► İstanbul Surları gece saat 12.00’de 'İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz!', 'İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında' yazılı ışıklarla kaplandı.

► Sabah 11.00’dan itibaren #İstanbulSözleşmesi10Yaşında #Vazgeçmiyoruz etiketleriyle sosyal medya kapmayası yapılıyor. Her iki etiket de atılan on binlerce ileti sonucu, Twitter'de gündemde üst sıralarına çıktı.

► HDP'li kadın milletvekilleri kadın cinayetlerini anlatan pankartlarıyla İstiklal Caddesi'nde yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

► Danıştay, Cumhurbaşkanlığı’ndan İstanbul Sözleşmesi savunması istedi. Birçok kadın örgütü ve kişi fesih kararının iptali için Danıştay'a başvurmuştu.

► 19 ülkenin Ankara'daki büyükelçilikleri ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada "İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptalini umuyoruz" denildi.

78 barodan ortak açıklama: İstanbul Sözleşmesi'nden #Vazgeçmiyoruz

Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu Sözleşme'nin 10. yıldönümünde, iktidarın ayrılma girişimine karşı 78 baro başkanı ortak bildiri yayınladı.

Antikapitalist Kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz – 12 Haziran

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ne feshetme girişimine karşı kadın ve LGBTİ+ örgütleri 19 Haziran'da İstanbul'da miting yapmaya hazırlanıyor. Mitingin çağrıcılarından olan Antikapitalist Kadınlar bildiri yayınladı. Bildiride 19 Haziran (Cumartesi) 13.00 Maltepe Miting Alanı'nda, 29 Haziran (Salı) 20.00 Antikapitalistler Online Kadın Konferansı'nda ve 1 Temmuz (Perşembe) 19.00’da Tünel Meydanı'nda buluşma çağrısı yapıldı.

Kadınlar ve LGBTİ+'lar İstanbul Maltepe’de haykırdı: Vazgeçmiyoruz – 19 Haziran

Kadın ve LGBTİ+ örgütleri, İstanbul Maltepe'de yaptıkları mitingde iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararını protesto etti. Öğle saatlerinde Maltepe sahilindeki miting alanı dolmaya başladı. 170 örgütün çağrısıyla yapılan eylemde pankartları ve sloganlarıyla kortej oluşturan göstericiler alana yürüyerek girdi. Mitingde kadın cinayetleri, homofobik ve transfobik baskılar protesto edilirken, İzmir'de HDP binasında katledilen Deniz Poyraz'ın resimleri taşındı. Antikapitalist Kadınlar, Türkiye hükümetinin 1 Temmuz'da çekilme kararına karşı genel grev yapmak gerektiğini savunan bildirileri alanda dağıttı.

Kadın ve LGBTİ+ örgütleri sokağa çıkıyor

AKP iktidarı, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden aşırı sağcı gerekçelerle ayrılıyor. İstanbul ve birçok şehir, bu kararı protesto eden kadınların ve LGBTİ+'ların gösterisine sahne olacak. Aralarında Antikapitalist Kadınlar'ın da bulunduğu çok sayıda örgüt, dernek, platform ve inisiyatif Türkiye'nin çıkış kararına karşı 1 Temmuz Perşembe saat 19:00'da Tünel Meydanı'nda eylem çağrısı yaptı. Diğer şehirlerde de eylemler yapılacak.

Antikapitalistlerden Kadın Konferansı – 29 Haziran

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Karşı LGBTİ+ ve Kadın Direnişi konulu online Kadın Konferansı yapıldı.

Kadınlar ve LGBTİ+'lar mücadeleye devam edecek: 'Bizim için bitmedi' – 1 Temmuz

İktidar, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Kadınlar ve LGBTİ+'lar İstanbul ile birçok ilde eylem yaparak bu kararı protesto etti. Bunlardan en büyüğü İstanbul'da yapıldı. Binlerce kadın ve LGBTİ+ Tünel Meydanı'nda buluştu, coşkulu sloganlarla yürüyüş yaptı.

İstanbul'da protesto eylemi: Azra için isyandayız – 6 Ağustos

Azra Gülendam Haytaoğlu'nun vahşice katledilmesi, İstanbul'da kadın örgütleri tarafından Kadıköy Rıhtım'da protesto edildi. İstanbul Kadıköy'de eylem yapan kadın örgütleri 'Hayatlarımız için isyandayız' diye haykırdı. Eylemin çağrıcısı İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu oldu.

Hayatları için direnen Afgan kadınların yanındayız – 20 Ağustos

İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu’ndan kadınlar İstanbul’da Afganistan’la dayanışmak için bir eylem gerçekleştirdi. Kadıköy’deki Süreyya Operası’nın önünde toplanan kadın aktivistler, çok dilli “Afgan kadınlarla dayanışmaya” ve “Hayatları için direnen Afgan kadınların yanındayız” pankartları açtı.

Afgan kadınların Taliban’a karşı mücadelesi devam ediyor – 8 Eylül

7 Eylül’de Taliban, Kadın Bakanlığı binasını 'İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı'na dönüştürdüğünü ilan etmişti. 8 Eylül’de kadınlar özgürlükleri için Kabil sokaklarındaydı. Eylemciler eşit haklar talep ederken Taliban’ın kadınları politikadan ve çalışma hayatından dışlamasına yönelik tepkilerini gösterdi. Eylemde “Azadi” yazılı pankartların yanı sıra “Dünya neden bizi bu kadar sessizce ve zalimce izliyor? ” yazılı İngilizce pankartlar da vardı. Kadınların barışçıl eylemine Taliban şiddetle yanıt verdi.

İstanbul'da eylem: Çilem’in cezalandırılması kabul edilemez! – 5 Kasım

Çilem Doğan'ın Yargıtay kararı ile hapse gönderilmesi bugün İstanbul'da 25 Kasım Kadın Platformu tarafından protesto edildi. "Erkek adalet değil, gerçek adalet demek için" çağrısıyla düzenlenen eylem Kadıköy Süreyya Operası önünde yapıldı.

2022 bütçesinde kadınlar yok

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, 2022 bütçesiyle ilgili ortak açıklama yaptı. “Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitliği sağlayan bütçe oluşturulsun!” dendi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar sokaktaydı

İstanbul'da kadın örgütlerinin çağrısıyla Taksim Tünel'de toplanan göstericiler "İtaat etmiyoruz", "Erkek şiddetine susma", "Suça ortak olma" ve "Birimiz daha eksilmeyeceğiz" dövizleri taşıyarak ıslıklarlar ve zılgıtlarla Tünel Meydanı'nı doldurdu. 25 Kasım eylemleri ayrıca pek çok ilde gerçekleştirildi. Başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere eylemlere katılım yüksekti. Geçen yıla göre daha fazla kadın ve LGBTİ+’nin sokağa çıktığına tanık olduk.

DİSK’li kadın işçiler: ILO 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, İstanbul’dan başlayan eylemlerle ILO 190 sayılı “İş yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi”nin onaylanması için mücadeleye girişti. ILO yani Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü, 190 sayılı sözleşmenin BM üyesi tüm ülkelerde uygulanmasını istiyor.

Dila Ak


Bültene kayıt ol