Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

12.05.2021 - 06:54

Kapanmada işçi sınıfı çalışmaya ve ölmeye devam etti

Covid-19, işçi düşmanı bu sistemin ürettiği, yayılmasına yardımcı olduğu ve yıkımını ağırlaştırdığı bir işçi sınıfı hastalığıdır. Covid-19 dönemi tercihleri, uygulamaları iktidarın işçi düşmanı niteliğinin en net göstergesidir.

Covid başladığından beri aslında işyerlerinin dörtte üçü zaten kapanmadı, toplu ulaşım kapanmadı, sokaklar dışında işyerlerinde çalışma ve sıkışıklık devam etti.

İşçiler aşılanmadı. 55 yaş üstü kişilerle öncelikli bazı gruplara aşı vuruldu. Bu yaş sınırına uygun işçiler aşılandı, ama fabrikalardaki milyonlarca 55 yaş altı işçi aşılanmadı.

İşçiler kalabalık işyerlerinde çalışmaya devam ediyorlar. 16 milyondan fazla işçi, kapanma döneminde işe gidiyor.

Covid-19’un Türkiye’de resmi olarak ilk kez görüldüğü 11 Mart 2020 tarihiyle 10 Mart 2021 arasında en az 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Kapanmanın işçiler için gerçek olmadığı, iş kazalarında ölen işçi sayısından belli oluyor. Covid dışı iş kazalarında bu dönemde en az 1566 işçi öldü. Bu sayı Covid öncesinde, 2019’da 1736 idi. Yani aslında işçilerin yüzde 90’ı çalışmaya ve hem iş cinayetlerinden, hem de Covid’den ölmeye devam ettiler.

AKP iktidarının politikaları, pandemiye karşı işçileri, işsizleri, emekçileri, emeklileri, halkı koruyan politikalar olarak değil 3-5 tane şirketi, sermayeyi koruyan politikalar olarak şekillendi. Ne olursa olsun çarklar dönecek anlayışıyla, Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığı haline getirildi.

Covid-19 döneminde; işverene, işçinin onayını almadan işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi. Bu şekilde 2,7 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı, ailesi ile birlikte günde 39 TL, şimdi 50 TL ile yaşamaya mahkûm edildi. İşten çıkarma yasak olmasına rağmen, 177 bin işçi tazminatsız işten çıkarıldı, işsizlik yardımı verilmedi. Sendikasızlaştırma politikalarına devam edildi, sendikalaşmaya çalışan işçiler Kod-29 ile işten atıldı. İşyerleri tedbir gerekçesiyle kapatılan işçiler, açlıkla baş başa bırakıldı. 

İşçilerin talepleri şunlar: İşe gitmek zorunda olan tüm çalışanlar öncelikle ve hızla aşılanmalıdır. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilmelidir. İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulaması ve istisnaları kaldırılarak devam etmelidir. Salgında iş ve gelir kaybına uğrayan çalışanlara ve hanelere gelir desteği sağlanmalıdır. 

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol