Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

04.02.2021 - 12:43

Aşı, ırk ve sınıf

Pandeminin Amerika’da Afrika ve Latin Amerika kökenli nüfusu beyaz nüfustan daha fazla etkilediği, hasta ettiği ve öldürdüğü ayrıntılı olarak biliniyor. Amerika’daki köklü, yaygın, kurumsal ırkçılığı salgın süreci çok açıkça gözler önüne serdi.

Şimdi aynı ırkçılık aşı sürecinde de kendini gösteriyor.

Dün (1 Şubat) yayınlanan resmî rakamlara göre, Amerika’da şu ana kadar aşılananların sadece yüzde 5,4’ü siyah.

Aşı kampanyası huzurevleriyle bakımevlerinde yaşayanlar ve sağlık çalışanlarıyla başladı. Huzurevleriyle bakımevlerinde yaşayanların yüzde 14’ü, sağlık çalışanlarının yüzde 16’sı ve genel Amerika nüfusunun yüzde 13’ü siyah. Ama aşı olanların sadece yüzde 5,4’ü.

Pandemi ve aşı süreçlerinde yaşanan eşitsizlik elbette ırkçılıktan kaynaklanıyor. Ama sadece ırkçılıktan değil.

Eşitsizlik hem ırksal hem sınıfsal.

Amerika’nın siyah nüfusu hemen hemen bütünüyle işçi sınıfına dahil. Siyah işçilerin hangi sektörlerde genel nüfus içindeki oranlarından daha yüksek oranlarda temsil edildiğine bakmak çok net bir resim ortaya koyar: Belediye otobüsleri (%33), postacılık (%25), kurye (%24), hemşirelik (%28), mezbahalar (%20), otomotiv (%18), kamyon şoförleri (%17)...

İşçi olmanın yanı sıra, siyah nüfusun önemli bir kısmı yoksul. Hükümetin resmî yoksulluk tanımına göre, siyah nüfusun yüzde 20,8’i yoksulluk eşiğinin altında. Beyazlar için bu oran yüzde 10,1.

Bu arada, ABD nüfusunun yüzde 5,3’ü, yani yaklaşık 20 milyon kişi, resmî yoksulluk gelirinin yarısından daha azıyla geçiniyor (Rakam bulamıyorum, ama bu insanların büyük bir kesiminin siyah olduğunu tahmin edebiliriz).

Amerika madalyonunun öbür tarafına bakarsak, siyahların aşılanma oranıyla ilgili haberin çıktığı gün bir haber daha okudum. Blackstone adlı yatırım ve borsa şirketinin sahibi Stephen Schwarzman, Oxford Üniversitesi’ne milyonlarca dolarlık bir bağış yapmış.

Schwarzman bu şirketi, 2008 finans krizinin patlak vermesiyle yakından ilişkili olan Lehman Brothers yatırım bankasının eski CEO’su ve Nixon döneminde Ticaret Bakanı olan Peter George Peterson ile beraber kurmuş. Dünya milyarderler listesinde 64 numarada bulunan Schwarzman’ın kişisel serveti 19 milyar dolar.

Oxford’a para verdiğine göre belli ki eğitim sevdalısı olan bu adam başka nerelere bağış yapmış?

Geçtiğimiz seçim döneminde Cumhuriyetçi Parti’nin Trump ve diğer adayları için çalışan kampanyalarına toplam 33,5 milyon dolar vermiş.

Demokrat Parti’nin senatoda çoğunluk elde edebilmesi için en son Georgia’dan iki senatör çıkarması gerekiyordu ya, Schwarzman orada ırkçı Cumhuriyetçi adayların kampanyalarına 15 milyon dolar vermiş.

Evet, Amerika’da ırkçılık en temel sorunlardan biri. Ve sınıf sorunuyla iç içe.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol