Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

15.12.2020 - 09:57

Türkiye'de yoksulluk yok diyen, 5-6 maaş alan AKP’lilerin dünyası ve gerçek dünya

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, “Türkiye'de yoksulluk sorun olmaktan çıktı” dedi. Ancak rakamlar öyle söylemiyor. Çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyor. Ortalama ücretler asgari ücrete  çok yakın. Çalışanların eline ayda 2 bin 500, 3 bin TL para geçiyor. Türkiye’de 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 500 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin TL civarında. 

Bu durumda bir evde 2 kişi bile çalışsa yoksulluk sınırı geçilemiyor. Çoğunlukla tek kişi çalıştığı için ailelerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırında gelir elde ediyorlar. 

Elbette asgari ücretin 5-6 ayrı kurumdan maaş alan 10 katı, 20 katı gelir elde eden AKP’li yöneticiler, açlık sınırında bir ücretle geçinmenin ne olduğunu anlayamazlar. Bir araştırmaya göre bürokraside ve mecliste yüzlerce AKP’li birden fazla kurumdan maaş alıyor. Maaşlarının toplamları 100 bin lirayı geçen AKP’li bürokratlar var. 

Cumhurbaşkanının maaşı 81 bin lira. Bakanların maaşı 30 bin lira. Bu paraları elde eden insanların, 2 bin 500 TL ile geçinmeye çalışanların derdinden anlaması mümkün değil.

Aslında Aile Bakanının dediği gibi sorunumuz yoksulluk değil, açlık. İnsanlar düpedüz açlıkla boğuşuyorlar. 12 milyon insan işsiz, bu insanların evlerine açlık sınırı düzeyinde dahi para girmiyor.

Buna karşın milyonerlerin sayısı artmaya devam ediyor. Bankalardaki mevduat hesaplarına göre, ağustos ayı itibarı ile geçen yıl 225 bin olan milyoner sayısı, bu yıl 300 bine çıkmış durumda. Milyoner sayısı yüzde 33 arttı. Milyonerlerin sayısı artarken yoksulların sayısı da aynı hızla artıyor. Yoksul sayısı son bir yılda 550 bin kişi arttı, 11 milyon 600 bin oldu. 55 milyon kişinin borcu veya taksit ödemesi var.

AKP’li yöneticilerin kendi dünyalarında yoksulluk yok olmuş olabilir. Hepsi devletin imkânları ile asgari ücretin çok üstünde gelirler elde ediyor olabilirler. Ama gerçek dünyada, halkın büyük bir çoğunluğu açlık sınırında, yoksulluk sınırında yaşamaya devam ediyor.

Faruk Sevim


Bültene kayıt ol