Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

21.11.2020 - 07:46

Ekonomi için asıl çare, MHP’nin iktidar ortaklığına son verilmesidir

Merkez Bankası faizi artırdı, yüzde 15 yaptı. Peki, bu faiz oranı ekonomiyi kurtarır mı, mümkün değil. Zaten piyasada faizler yüzde 15 seviyesindeydi. Merkez Bankası, resmi faizi piyasa faizi düzeyine yükseltti.

Ekonomi son yıllarda başa aşağı gidiyordu, pandemi krizi ile bu çöküş daha da hızlandı. Kapitalizmin uluslararası sorunlarının yanı sıra Türkiye ekonomisinin sıkıntılarının ana nedeni siyasal sistemi. 

2018’de geçilen “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” ile AKP-MHP koalisyonu oluşturuldu. MHP gibi faşist bir partinin desteğinin ne anlama geldiği süreç içinde daha net ortaya çıktı. MHP ilk olarak bütün devlet kurumlarına, yargıya, güvenlik kurumlarına yayıldı.

MHP zihniyetinin hükümette baskın hale gelmesi ile son yıllarda elde edilmiş olan pek çok demokratik hakkın kullanımı fiilen engellendi. Hukuk ve adalet kavramları gündemdeki en önemli konular haline geldi. Sınır ötesi harekâtlara, operasyonlara hız verildi, Mavi Vatan tezi hükümetin en önemli stratejisi oldu.

Bütün bu otoriter, baskıcı, alt emperyalist davranışlar, hukuku ve adaleti ortadan kaldırırken, ekonomiyi de dibe çekti.

AKP-MHP koalisyonunun kurulduğu Temmuz 2018’de dolar kuru 4,6 TL idi. Bugün dolar kuru 7,6 TL. İki yılda dolardaki artış yüzde 60. Altının gram fiyatı 192 TL idi, şimdi 453 TL. Artış yüzde 136.

AKP-MHP koalisyonu 2018’den itibaren ekonomiyi adım adım krize soktu, krizi giderek derinleştirdi.

Hükümet otoriterleştikçe bunun sonuçlarını bile göremez hale geldi. Çünkü yaratılan otoriterleşmeyle gidişata yanlış diyebilecek bütün sesler susturuldu.

2019 yılında hükümet bütçesi 150 milyar TL açık verdi, 2020 yılında ise 300 milyar TL açık verecek. Çünkü bütçeden dış borç ödemeleri ve kamu özel ortaklığı olarak yapılan projeler için yüklü ödemeler yapılıyor. Gelirler kısmında ise ciddi azalmalar söz konusu, turizm ve vergi gelirleri hedeflerin çok altında.

Kamu ve özel sektörün dış borçları 450 milyar dolara yükseldi. İç borçlar 2 trilyon lira oldu. 2018 sonunda Merkez Bankası’nın 50 milyar dolar net döviz fazlası varken, bugün 50 milyar dolar net döviz açığı var.

Uzun bir süredir faşist zihniyetin etkisine girmiş olan AKP hükümeti, ekonomideki çöküşü önlemek için son bir gayretle hukuk ve adaletten, reformlardan bahsetmeye başladı. MHP ile ortaklığı devam ettiği sürece AKP hükümetinin her hangi bir reform yapamayacağını bütün dünya biliyor. Ekonomide ve siyasette biraz olsun iyileşmek için asıl yapılması gereken, MHP’nin iktidar ortaklığına son verilmesidir.

Faruk Sevim

[email protected]


Bültene kayıt ol