Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

18.03.2015 - 08:48

Hilal-Kaplan-tipi gazeteci

“Ya vallahi bize karşı darbe yapacaklardı, çok fena olacaktı ya...” Hükümetin ve hükümet gazetelerinin bu feryadını duyan ve Türkiye diye bir memleket olduğunu yeni öğrenmiş olup memleket hakkında hiçbir şey bilmeyen Uzak Doğulu bir turist çok üzülürdü herhalde. Çok acırdı hükümete. “Zavallılar,” diye düşünürdü, “anlaşılan bu memleketin silahlı kuvvetleri siyasete müdahale ediyor, darbe girişimleri oluyor filan."

Bu Uzak Doğulu turistin gün boyu gezdikten sonra hem dinlenmek  hem Türk tatlılarının zevkini çıkarmak için bir baklavacıya girip oturduğunu varsayalım. Tesadüf bu ya, yan masada da bir gazeteci oturuyor olsun. Bu gazeteci de mesela Hilal Kaplan olsun. Selamlaşsınlar, laf lafı açsın. Bizim turist üzüntüsünü dile getirsin, “Askerlerle başınız dertteymiş galiba” desin.

Ne diyecektir Kaplan?

“Yoook,” diyecektir, “siz ‘darbe’ kavramını yanlış anlıyorsunuz. Bizim askerimiz harikadır, darbe falan yapmaz, sapına kadar demokrattır. Bizde askerlerin silahla, tankla yaptığı şeye ‘darbe’ denmez zaten. ‘Darbe’ diye ya sokaklarda gösteri yapan gençlerin yaptığına ya da Fethullahçıların yaptığına denir.”

Başka?

Askerî darbecileri engelleyip hapse atmaya “kumpas” denir!

Hükümetten memnun olmayan herkese ya “Gezi tipi darbeci” ya da “F-tipi darbeci” denir!

Hilal Kaplan’ın bunları söyleyeceğini nereden mi biliyorum? “Neden hâlâ Gezi’yi konuşuyoruz?” diye bir yazı yazmış bugün de, oradan biliyorum.

AKP’nin hayal ve propaganda dünyasında hepimiz darbeciyiz. Ama Çetin Doğan’la Veli Küçük masum birer demokrat!

Amerika Birleşik Devletleri’nin 1776 tarihli Bağımsızlık Bildirgesi şöyle der:

“Bütün insanlar eşit yaratılmıştır, onları yaratan Yaratıcı kendilerine vazgeçilemez bazı Haklar vermiştir, bu haklar arasında Yaşam, Özgürlük ve Mutluluğu arama hakları yer alır. Bu hakları güven altına almak için insanlar arasında, yetkilerini yönetilenlerin rızasından alan hükümetler kurulmuştur. Herhangi bir Hükümet Biçimi, bu amaçları tahrip eder bir nitelik kazanırsa, onu değiştirmek veya ortadan kaldırmak ve kendi Güvenlik ve Mutluluğunu sağlamaya en uygun görünen ilkelere dayanan ve yetkilerini bu amaçlar doğrultusunda örgütleyen yeni bir Hükümet kurmak o Halkın Hakkıdır.”

Halkın hükümeti beğenmeme ve değiştirme hakkını tanıdıklarına göre, tarihin ilk demokratik anayasasını yazanlar da darbeciymiş anlaşılan!

“Darbeci” diye kime denir, bilemiyorum, kafam karıştı, ama şu kadarını  biliyorum: Hükümetin her yaptığını övmeyi görev bilenlere ve övmeyenlere darbeci demeyi iş edinenlere “Hilal-Kaplan-tipi gazeteci” denir.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol