Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

23.12.2018 - 07:20

Duvar ve suçlular

Amerikan hükümeti parasız kalma tehlikesiyle karşı karşıya!

Hükümetin Senato’ya ve Temsilciler Meclisi’ne sunduğu bütçenin onaylanması gerekiyor. Bütçe, Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvarın maliyetini karşılamak için 6 milyar dolarlık bir ödenek içeriyor. Hem Senato hem Temsilciler Meclisi bu ödeneği onaylamayı reddediyor.

Trump ise bu ödeneği içermeyen bir bütçeyi kabul etmiyor.

Bütçe onaylanmadığı taktirde, hükümet “kapanıyor.” Maaşlar ödenemiyor, her şey kilitleniyor.

Bu hafta, Trump’ın danışmanı Stephan Miller, “Duvarı inşa etmek için gerekli her şeyi yapacağız” dedi. Gazetecilerin “Her şey dediğinizde, hükümetin çalışamaz hâle gelmesi de buna dahil mi?” sorusuna, “Durum oraya gelirse, elbette” cevabını verdi.

İki hafta önce, babasıyla beraber Meksika’da yüzlerce kilometre yol alıp Amerika’nın güney sınırının en ücra bölgesinden geçen yedi yaşında Guatemalalı bir kız çocuğu Amerikan sınır görevlileri tarafından yakalandı ve birkaç saat sonra öldü.

Gazeteciler Beyaz Saray sözcüsüne şu soruyu sordu: “Trump yönetimi bu kızın ölümünün sorumluluğunu kabul ediyor mu?”

Cevap şöyle: “Bir baba Amerika’ya girmek için çocuğunu Meksika üzerinden yüzlerce kilometrelik bir yolculuğa çıkarıyor ve bunun sorumluluğunu biz kabul ediyor muyuz? Hayır, etmiyoruz.”

Yani suçlu, Trump’ın politikaları değil, kızın babası!

Guatemala’da baba ile kızın Raxruhá adlı köyüne giden Amerikalı gazeteciler ailenin bütününün ayda 5 dolar ile geçinmeye çalıştığını yazıyor.

Amerika’da bunlar olurken, Uşak’ın Eşme ilçesinde yaşanan bir olayın ardından “toplanan 100 kişilik grup, ‘Eşme’de Suriyeli istemiyoruz’ sloganı atarak, Suriyeliler’in evlerinin bulunduğu olay yerinin üç sokak ilerisindeki bölgeye yürümek istedi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi.”

Olay şu: “On kişilik Suriyeli bir grup ile 1,30 promil alkollü olan Özgür E. ve Evren K. arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.” Polis olaya karışan dört Suriyeliyi gözaltına almış.

Olayın ne olduğu önemli bile değil. Ne olursa olsun. Kavgaya karışan Suriyeliler yüzde yüz suçlu bile olsa, suçlu olan “on kişilik bir grup”; “Suriyeliler” değil.

Ama CHP ve İYİ Parti sürekli Suriyelileri hedef gösterirken, AKP Avrupa’yla görüşmelerde Suriyeli göçmenleri koz olarak kullanırken, ırkçılığın yukarıdan aşağıya doğru yayılması kaçınılmaz oluyor.

Suçlu, açlık ve yoksulluktan kaçan Guatemalalılar değil; savaştan ve ölümden kaçan Suriyeliler değil.

Suçlu, savaşların da yoksulluğun da sorumlusu olan Trump ve hükümetler.

Roni Margulies 

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol