Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

25.11.2018 - 20:02

Krizin faturasını ödemek istemiyorsak, ortak eylem şart

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) “Yoksulluğa, güvencesizliğe, işsizliğe karşı; birlikte mücadeleye” başlığı ile 5 ilde bölge mitingleri yapmaya başladı. Mitinglerin ilki 17 Kasım Cumartesi İzmir’de yapıldı. Mitinge İzmir dışından Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Balıkesir, Uşak illerinden katılım oldu. Binlerce emekçi hükümetin işçi ve emekçilere yönelik politikalarını protesto etti. İşçi ve emekçilerin başlıca talepleri şunlar;

Başta asgari ücret olmak yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler, özellikle taşeron işçilerin iki yıl için sabitlenen ücretleri acilen arttırılmalıdır.

Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, elektrik, su, doğalgaz, internet gibi temel sosyal hizmetler asgari ihtiyaç ölçüsünde ücretsiz sağlanmalıdır.

Toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

Karın ve faizin vergilendirilmesine dayanan bir vergi sistemi kurulmalıdır.

Haksız olarak ihraç edilen tüm memurlar işlerine geri dönmelidir.

Yargıda ve idarede adil bir sistem kurulmalıdır

Hızla artan enflasyon karşısında ücretlerdeki ani erime, toplu sözleşmeleri geçersiz hale getiriyor. Hükümet adaletsiz vergi sistemi ile emekçilerin cebindekilere zaten sürekli el koyuyor. Kriz ortamında işçi, işsiz, öğrenci, emekli herkes biraz daha mağduriyet yaşıyor. Patronlar ise krizi fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Krizi çıkaranlar ülkenin yüzde 1’i olmasına rağmen, krizin faturasını geri kalan yüzde 99’a ödetmeye çalışıyorlar, hükümet bu sürecin politikalarını uyguluyor.

Kamu emekçileri siyasette yaşanan krize de dikkat çekiyorlar. AKP’nin giderek otoriterleşen politikalarını protesto ediyorlar. Bu mitingler yaklaşan yerel seçimler öncesinde ezilenlerin emekçilerin kendi gündem ve talepleri ile sokaklara çıkmasının başlangıcı olabilir.

İşçi ve emekçiler yaptıkları eylemlerle, yaşadığımız siyasi ve ekonomik krize ezilenler lehine müdahale ediyorlar. Krizin faturasının işçi sınıfına ve emekçilere kesilmemesi için, emek güçleri sokaklara çıkıyor. Bu anlamda KESK’in güvencesizliğe ve krize karşı bölgesel mitingler yapma kararı olumlu. Ancak işçi ve emekçilerin daha uzun vadeli bir kampanyaya ihtiyacı var. Mutlaka büyük konfederasyonların bu kampanyaya, bu mitinglere kazanılması gerekiyor. Kazanılmaları için diğer sendika ve konfederasyonlara yüksek sesle basınç uygulamalıyız, eylemlerimize davet etmeliyiz. Krizin faturasını ödemek istemiyorsak, bütün konfederasyonlar birlikte, ortak eylemler geliştirmeliyiz.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol