Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

10.11.2018 - 07:31

Trump'ın işi zor

Kendi kendime küçük bir oyun oynuyorum, okumakta olduğunuz yazıyla ilgili. Ben bu satırları yazarken Amerika’da Senato ve Temsilciler Meclisi seçimleri gerçekleşiyor. Herhalde şu saatlerde başlamıştır, ama son sandıklar kapanıp oylar sayılmaya başlandığında Türkiye’de hepimiz mışıl mışıl uyuyor olacağız. Ben yine de yazıyı şimdi, sonuçları beklemeden yazacağım.

Bu seçimler Trump’ın 2016’da başkan seçilmesinden sonraki ilk seçimler. Hem Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçme ihtimali açısından önem taşıyorlar, hem de Trump’ın başkanlığı hakkında bir tür kamuoyu yoklaması olma açısından.

Temsilciler Meclisi’nin el değiştirmesi için, Demokratların mevcut temsilcilerine ek olarak 23 yeni temsilci kazanması gerek. Zor, ama imkânsız değil.

Trump’ın Temsilciler Meclisi’ni kaybetmesi önemli mi? Evet, önemli. Kaybettiği taktirde, sözünü ettiği bir dizi habis politikayı hayata geçirme şansı kısıtlanmış olacak. Örneğin, göçmenlerin girişini engellemek için Meksika sınırına boydan boya bir duvar inşa etme vaadini gerçekleştirmesi çok zorlaşacak.

Trump aylardır Amerika’nın her tarafında Cumhuriyetçi adaylar için şahsen kampanya yürütüyor, mitingler yapıyor. Meclis’i kaybetmesi bizzat kendi etkisinin zayıflamış olduğunu gösterecektir.

Zaten kamuoyu yoklamalarında Trump’ın performansını “onaylayanlar” çok uzun zamandır yüzde 40 düzeylerinde (en son rakam yüzde 42). Bu, Amerikan başkanları için düşük bir rakam.

Dışarıdan bakınca, Amerika’da Trump’a ve politikalarına karşı ne kadar büyük bir muhalefet, ne kadar derin bir öfke olduğunu, ülkenin ne kadar kutuplaşmış olduğunu anlamak kolay değil. İngiltere’nin ciddi gazetelerinden birinde geçen hafta “Kuzey-Güney iç savaşı henüz bitmedi ve Trump Güneyli bir başkan” başlıklı bir yazı yayınlandı. Burada “Güneyli”, beyazların tüm diğer ırklara ve erkeklerin kadınlara üstün olduğunan inanan, köleciliği ve eşitsizliği savunan kişi anlamına geliyor.

Trump bu inançları savunduğunu açıkça belirtiyor. Bunlara, kuşkusuz, baba oğul Bush da, Reagan da inanıyordu. Ama hiçbiri bunu açıkça ifade etmiyordu. Trump ediyor. Ve ederek, tüm ırkçıların, cinsiyetçilerin, antisemitlerin, Nazilerin, mağara adamlarının faaliyetlerini meşrulaştırıyor, kolaylaştırıyor.

Ve aynı zamanda tüm kadınları, azınlıkları, siyahları, eşitliğe ve “Amerikan rüyasına” inananları karşısına alıyor.

O kadar alıyor ki, muhalefet yer yer Trump’a karşı olmanın ötesine geçip daha radikal bir hâl alıyor.

Trump’ın işinin zor olduğunu düşünüyorum.

Bu ara seçimlerin Trump için sonun başlangıcı olduğunu düşünüyorum.

Seçim sonuçlarından bağımsız olarak böyle düşünüyorum.

Roni Margulies 

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol