Yasin Altıntaş

Yasin Altıntaş tüm yazıları

03.09.2018 - 09:39

Siyaset, muhalefet ve adalet üzerine

Eleştirmeyi, muhalefet etmeyi, doğru bildiklerini söylemeyi “sivrilik, düşmanlık, hainlik” olarak anlayan bir insan sürüsü türedi.

Aslında böyle düşünmekte çok da haksız değiller; zira kutsadıkları iktidar ve güzeli dahi farklı gerekçelerle eleştiren saçma sapan bir muhalefet partisi/partileri eliyle siyaset “kahramanlık-düşmanlık” ikilemi üzerinden okunmaya başladı. Hatta öyle ki bir dönem mevcut iktidarı “vatanı satmak”la itham eden dönemin muhalefeti, iktidar partisine geçince-kolkola girince hem iktidarı “kahraman” ilan ettiler, hem de kendileri kahraman ilan edildiler. (Örnekler için S.Soylu ve D.Bahçeli’nin birkaç yıl önceki konuşmaları ile şimdiki konuşmalarını karşılaştırabilirler).

Yine benzer bir şekilde, siyaseti “iman-küfür” ikilemi ile okuması da son süreçte yaygınlaşan bir olguya dönüştü. Gerek muhalif gerekse iktidar yandaşları tarafından din temalı gerekçeler oldukça sık ve ağır bir tonda kullanılarak karşı tarafın “şeytan” olduğu fikri(!) benimsetilmeye çalışıldı.

Bizim bakışımız ise şu yöndedir:

Siyaseti kahramanlık-ihanet ekseninden okumak siyaseti tabulaştırmaktır. Olayları “grup/hizip/kimlik” yani aidiyet üzerinden anlama çabasına sokar. Bu ise iktidarı ele geçireninin diğer tarafı imha etme çabasına dönüşür.

Siyaseti iman-küfür ekseninde okumak siyaseti dinleştirmektir. Herşeyi “Kişi/ler” üzerinden düşünmeye sevk eder. Siyasi mezheblerin doğuşu böyle olmuştur.

Kahramanlık-ihanet, gerekse iman-küfür ekseninde okumalar, düşünceyi daraltıcı, ötekileştirici ve yıkıcıdır. Sonucunda müthiş kıyımlar olmuş ve olmaya devam etmektedir.

Siyaseti hakikat arayışının bir yolu olarak görüp, adalet-zulüm ekseninde okumak ise kimin icra ettiğine bakmaksızın eylemi sorgulamanızı/yargılamanızı sağlar ve yanlış eylemi (kişiyi veya hizbi değil) şiddet kullanmadan, ortadan kaldırma çabasıyla sonuçlanır. Yıkıcı değil yapıcıdır; ötekileştirici değil birleştiricidir. Tarafgirliğe değil hakikat arayışına yönlendirir. Düşüncenin alanını daraltmayı reddeder, bu yönüyle de özgürleştiricidir.

Yasin Altıntaş

(Adalet Zemini)


Bültene kayıt ol