Metaverse bizlere neler vaat ediyor

23.03.2022 - 12:59

Bilimkurgu romanlarında, Star Trek, Marvel ve DC dizi/filmlerinde tasvir edilen, Minecraft ya da Fortnite gibi bilgisayar oyunlarında yaratılan sanal evrenlerin üzerine, Mark Zuckerberg’in Metaverse’i insanlık açısından bir gelecek vizyonu taşıyor mu?

Teknoloji ve oyun tanıtımcıları tarafından övülen Metaverse ne demek?

Türkçesiyle öte evren. Sanal olarak yaratılan, çok büyük yatırımlarla inşa edilen dijital bir alan.

Buraya nasıl girebiliyoruz? İnternet faturamız ve bilgisayar ya da mobil telefonun üzerine  sanal gerçeklik gözlüğü satın alarak.

Metaverse de neler yapabiliyoruz? İşte burası çok önemli. 

2022 Ocak ayı itibarıyla dünyanın en zengin 6. kişisi olan Mark Zuckerberg, oyunun ötesinde bir sosyal ortam inşa ettiğini söylüyor.

Zuckerberg’in devasa yatırımlar yaptığı, bunun için en büyük sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi şirketi satın aldığı, Facebook’un adını Meta olarak değiştirdiği, mobil telefonlardan sonra internetin ulaşacağı son nokta olarak reklamını yaptığı bu sanal gerçeklik bize şunları vaat ediyor:

• Gerçek hayatın yanısıra burada avatarlarınızla varolabileceksiniz. 

• Burada - yine avatarlarınızla - şirket toplantılarına katılabileceksiniz.

• Gezdiğiniz şehirlerdeki lokantaları, dükkanları puanlayabileyecek, banka kartlarınızla alışveriş yapabileceksiniz.

Bize sanal gerçeklik gözlüklerini satıp, müthiş bir gelecek vaat eden Zuckerberg kimdir?

Onun nasıl fırsatçı bir kapitalist olduğunu, Facebook fikrini nasıl arakladığını, kendi yanındakileri nasıl ekarte ettiğini, 2010 yılında gösterime giren ünlü yönetmen David Fincher imzalı Sosyal Ağ filmi çok iyi anlatır.

Facebook’un nasıl paralı-ticari bir alan haline geldiğini yıllar içinde gördük.

Müthiş sanal gerçeklikler yaratarak insanlara keyif verici deneyimler yaşatan bilgisayar oyunlarının, her kademede nasıl fiyatlandırıldığına - ki artık bir soyguna dönüştü - tanık olduk.

Metaverse, Zuckerberg’in yeni bir para kazanma taktiğidir. Kişileri, şirketlere ve evlere hapseden hüzünlü bir yalnızlık vaat etmektedir. Tıpkı Metaverse’in öncülü Second Life gibi.

Sanal gerçekliklerin varlığı inkar edilemez ve geliştirilmelidir. Bunun için Meta gibi şirketlere işçilerin el koymasına ve sınıfsız bir toplumda herkesin parasız/eşit bir şekilde sanal evrenlere ulaşmasına ihtiyacımız var. Daha fazla şirket reklamına, tüketim propagandasına, soyguna değil. 

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol