İklim krizi üzerine bir belgesel: Yangın

23.03.2022 - 12:58

Orman yangınları, eskiden beri oluyor. Fakat dünyanın en sıcak yıllarının yaşandığı son dönemde gerçekleşen yangınlar birer istisna olmanın ötesinde genel bir durum haline geliyor.

Geçen yıl yayınlanan Burning (Yangın) adlı belgesel, 2019-2020 yıllarında Avustralya’nın “Kara yazı” olarak anılan orman yangınlarının nedenini araştırıyor. 

Yönetmen Eva Orner ile senarist  Jonathan Schaerf imzasını taşıyan belgeseldeki en önemli vurgu, ülkenin en fazla nüfuslu eyaletlerini vuran, aylarca süren ve geriye büyük bir yıkım bırakan orman yangınlarının göz göre geldiği, iktidardaki sağcıların iklim krizinin yarattığı felaketlere bile bile önlem almadığı.

Avustralya’da on binlerce öğrencinin başlattığı iklim için okul grevlerinin görüntüsüyle yapılan açılışın ardından, küresel ısınmanın bilim insanları tarafından tespit edildiği ve egemenlere bildirildiği 1970’lerden itibaren yangınlara tanık olan ve onlarla savaşan itfaiyeciler, sağcı iktidarları uyaran bilim insanları ve aktivistler olan biteni anlatıyor.

Dünyanın en büyük kömür ve petrol ihracatçısı olmakla övünen sağcı yönetimler, düz ve kuraklıkla boğuşan ülkeyi fosil yakıtlara bağımlı kıldılar. Kirli enerjiyi tercihin sonucu, dünyanın ısısı artarken, orman yangınlarını söndürmek konusunda çaresiz kaldılar.

Buna karşılık yüz binlerce insan fosil yakıtlara ve iklim krizine karşı mücadele ediyor.

Yangın belgeselinde anlatılan sadece Avustralya’nın trajedisi değil. 

Geçen yaz Türkiye’de çıkan orman yangınlarında 198.000 futbol sahası büyüklüğünde kızıl çam ormanı yandı.  Türkiye kapitalizmi de fosil yakıtlara bağımlı, sağcı iktidar küresel ısınmayla mücade etmiyor ve yangınlar güçlükle söndürülebildi.

Her yıl dünyanın ısısı artarken, iklim kriziyle doğal mücadele yolu olan ormanların yanarak yok oluşu dehşet verici. İklim krizine karşı mücadelenin, insan ve canlı türlerinin geleceği açısından taşıdığı önemi bu belgeselde görebilirsiniz.

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol