Halkın tepkisi sonucu çıkan yeni genelge

Kadına ve çocuğa yönelik “cinsel istismar” suçlarının titizlikle araştırılması için genelge yayınlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kadına yönelik şiddet ile çocuklara yönelik özellikle cinsel istismar suçlarına ilişkin soruşturmaların titizlikle yürütülmesi ve bu konulardaki soruşturmaların Adalet Bakanlığı’na bildirilmesine yönelik genelge yayınladı

AKP/MHP iktidarının bu adımı atmasına neden olan ve geçtiğimiz haftalarda altı yaşında bir kız çocuğunun “evlendirilmesi” ile gündeme gelen çocuk istismarı ve tecavüzü vakası, başta kadın örgütleri olmak üzere toplumun geneli tarafından büyük bir öfkeyle karşılanmıştı.

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün yaşamının bir döneminde şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Buna göre çocuk yaşta evlenenler cinsel, fiziksel, duygusal olmak üzere şiddetin her türüne maruz kalırken, çocukluğunda cinsel istismara uğrayanların oranı yüzde 9’u buluyor.

Boşanmış veya ayrı yaşayan kadınların yüzde 75’i ise fiziksel şiddet mağduru. Keza aile içi şiddet, istismar ve tecavüz kurbanı olan çocuklarda da çok vahim bir tablo söz konusu.

Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemeyi ve bunlarla mücadele etmeyi hedefleyen İstanbul Sözleşmesi bütün itirazlara karşı AKP/MHP iktidarı tarafından yürürlükten kaldırılmış, ardından kadına ve çocuğa yönelik şiddet patlamıştı.

ilginizi çekebilir

AFP__20250628__646J49E__v1__HighRes__HungaryPoliticsRightsLgbtq-1751156624
Macaristan’da Orban hükümetinin yasağına rağmen Onur Yürüyüşü: 100.000 kişilik direniş
slideriht26625
Çözüm süreci için somut adım, hemen, şimdi!
e98af0c6715c91cc80b403aedc4d0af3
Marksizm 101 - Sosyalistler ve savaş