EŞİK: Kapalı kapılar ardında bu kez de nafaka hakkımızı gasp edemezsiniz

11.01.2022 - 12:38

Eşitlik İçin Kadın Platformu - EŞİK, yakında meclis gündemine geleceği söylenen, iktidarın medeni kanunu değiştirme girişimine karşı bir açıklama yaptı.

EŞİK'in açıklaması:

Kadınların gözü kulağı nafaka haberlerinde, ancak bu konuda yapılan hazırlıklar konusunda bilgi almak mümkün değil. Bugün yapılacak AKP MYK’sında konunun Cumhurbaşkanına sunulacağı da gelen haberler arasında. İstanbul Sözleşmesi’nden Anayasa’ya ve hukuka aykırı şekilde gece yarısı yayınlanan çıkma kararından bu yana; kadınların, çocukların aleyhine olan ve bugüne kadar kadınların mücadelesi sayesinde durdurulan düzenlemelerin pervasızca hayata geçirilmeye çalışıldığını görüyoruz.

Bir hafta içinde Meclis’e sunulacağı söylenen paketin ayrıntıları açıklanmıyor, Medeni Kanun’u ilgilendiren üç temel konuda düzenleme içereceği konuşuluyor: Kadın ve çocukların yoksulluk/iştirak nafakası hakkı, boşanma davalarının usulü ve aile arabuluculuğu. Kadınların nafaka hakkına sınırlama getirmek veya bu hakkın hakim takdirine bırakılması kadınlara yönelik ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddeti artıracak, kadınları ev içine hapsedecek, Türkiye’de giderek artan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kadın yoksulluğunu daha da derinleştirecek, kadınların boşanma kararı almalarını zorlaştırarak büyük hak ihlallerine neden olacaktır.

Bahsedilen değişiklikler nafaka ile sınırlı da değil

Kadınların Medeni Kanun’da düzenlenen evlilik birliği içerisindeki hakları, boşanma aşamasındaki mal paylaşımı, ölüm halinde miras hakkı gibi tüm haklarını, hatta Medeni Kanun’u tümden ortadan kaldırmaya yönelik girişimler yıllardır sürüyor, bu paket de bunun en güncel örneği. Aynı zamanda çok hukukluluğun önünü açacak olan paket, hem hukuk devleti ve laiklik ilkesine hem de kadına karşı şiddet vakalarında arabuluculuk ve uzlaşma gibi alternatif uyuşmazlık çözümlerinin uygulanmaması gerekliliğine aykırı.

Çeşitli adlar altında örgütlenen, bir takım siyasi partilerin erkeklerini ve sayısız cemaat ve tarikatı da içinde barındıran, açıkça kadın düşmanlığı yapan, dertlerinin “sadece nafaka değil, Medeni Kanun” olduğunu ifade eden bir grup erkeğin talebi tüm toplumun talebi gibi yansıtılarak, tüm kadınlar ve çocuklar Medeni Kanun koruması dışında bırakılmaya çalışılıyor.

Nafaka hakkına sahip çıkmak, Medeni Kanun’a, hukuk devletine ve laiklik ilkesine sahip çıkmaktır!

10 Ocak 2022

Eşitlik İçin Kadın Platformu – EŞİK



Bültene kayıt ol