Üst mahkeme kızını istismar eden babaya beraat verdi

22.10.2020 - 15:38

İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerinin uygulanmaması nedeniyle kadın cinayetleri devam ederken mahkemeler de skandal kararlara imza atmaya devam ediyor.

Karısı Döndü Şengül'ü sokak ortasında öldüren Şükrü Şengül, “eşe karşı kasten öldürme suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Bunun yanında, çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak katilin avukatlarının süreci temyize götürdü. Bu aşamada, çocuğun bekareti bozulmadı diye babaya beraat verildi. Bu kararın kadın cinayeti davasını da etkilemesinden endişe ediliyor.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, Ankara’da Şükrü Şengül'ün karısı Döndü Şengül’ü 18 Şubat 2019’da sokakta öldürmesinin gerekçesi, Döndü Şengül’ün Şükrü Şengül’ü, altı yaşındaki çocuğuna istismarda bulunduğu iddiasıyla şikâyet etmesi.

Erkeğin avukatları kararı üst mahkemeye taşıdı

Şükrü Şengül hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşması 15 Ocak 2020’de görüldü.

Mahkeme heyeti, sanığı “eşe karşı kasten öldürme suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca, 17 Aralık 2019'da Şükrü Şengül’e çocuğa istismar suçundan da Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıl hapis cezası vermişti. Şükrü Şengül’ün avukatları kararı üst mahkemeye taşıdı.

Hâkimler hakkında suç duyurusu yapıldı

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi’nde dün (21 Ekim 2020 Çarşamba) görülen davada mahkeme heyeti, “çocuğun bekâretinin bozulmadığını” gerekçe göstererek 30 yıl hapis cezası kararını bozdu, Şükrü Şengül hakkında beraat kararı verildi.

Davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı avukat Müjde Tozbey - Erden hâkimler hakkında "görevi kötüye kullanma" suç isnadıyla şikâyetçi olduklarını belirterek şöyle dedi:

“Döndü, eşi tarafından 2019 yılının başında Ankara’da öldürüldü. Döndü, yıllarca ağır bir şekilde eşinden şiddet görmüş. Ancak her defasında yoksullukları nedeniyle boşanmadan vazgeçmiş. Döndü’nün küçük kızı, babasının her gece uyutma bahanesi ile bacaklarının arasına dokunduğunu, eğer söylerse annesini öldüreceğine dair tehditte bulunduğunu annesine anlatmış. Bunun üzerine Döndü, 5 aylık bebeği ve küçük kızı ile birlikte karakola sığınmış. Önce baba gözaltına alınmış. Ancak küçük kızın bekâretinin korunduğu tespit edilince, küçük kızın ve Döndü’nün iftira attığı söylenerek, baba serbest bırakılmış. Baba serbest kaldıktan birkaç gün sonra Döndü’yü –küçük kızını sabah okula götürürken- öldürdü. Biz Döndü’nün küçük kızı için sürdürdüğü mücadeleyi devam ettirdik. Önce Döndü’nün öldürülmesi nedeniyle katiline “eşini kasten öldürmesinden dolayı” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldırdık. Küçük kızın babası tarafından cinsel olarak istismar edilmesinden dolayı da babaya 30 yıl hapis cezası aldırdık. Bugün Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde Döndü’nün küçük kızının istismar dosyası, üst mahkemede görüldü ve duruşması yapıldı. Duruşma esnasında, karşı çıkmamıza rağmen küçük kız duruşma salonuna getirildi. Oys ki ÇİM kamera kaydı izlenmeli veya başka bir odada pedagog ile birlikte dinlenmeliydi. Ancak birçok insanın gözü önünde cinsel istismar ile ilgili sorular sorularak çocuk yeniden travmaya uğratıldı. Çocuğun cinsel istismarı çocuğa yönelik her tür cinsel eylem, söz ve davranışı içeren bir suçtur. Bekaret bir ölçüt değildir.  Çocuğun İstinaf duruşmasında ifadeye zorlanması tramvatize edicidir ve hukuka aykırı.Üye hakim ihsas-ı reyde bulunmuş ve sanığın suçsuz olduğu ve boşu boşuna suçlandığı yönündeki kanaatini duruşmada paylaşmıştır. Beraat kararının duruşmadan önce verildiği açık. Dernek olarak dosyanın peşini bırakmayacağımızı; her tür itiraz yoluna başvuracağımızı ve heyet ile üye hakimler konusundaki şikayet haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuyla paylaşırız.

Pedagog ve bizler tarafından Ankara Üniversitesi’nin çocuk hakkında “cinsel istismar nedeniyle yaşadığı travmadan ve bu travmanın etkisi ile intihara meyilli olduğundan” bahsedilen raporu hatırlatmamıza rağmen, çocuk yeniden travmaya uğratıldı. Çocuk, uzun zaman sonra ilk defa baba ile karşı karşıya bırakıldı. Sonrasında da çocuğun ve öldürülen Döndü’nün babaya iftira attığı; çocuğun halen bekâretinin korunduğu belirtilerek Beraat kararı verildi.   Bu durumun sonuçları ise, öncelikle babanın beraat kararı nedeniyle küçük kız üzerinde velayet hakkı olacak. Ayrıca Döndü’nün kendisine iftira attığı için, Döndü’yü öldürdüğünü iddia ederek haksız tahrik hükümlerinden yararlanacaktır. Bu durumda katil, 6-7 yıl yatarak cezaevinden çıkabilecek.”



Bültene kayıt ol