İETT’de şiddet var!

30.09.2020 - 14:36

Otobüse binen kadın aktivist, akbil basmadığı gerekçesiyle İETT şoförü tarafından darp edildi.

Kadın Savunma Ağı'nın açıklaması:

29 Eylül günü otobüse binen Kadın Savunma Ağı gönüllüsü bir kadın, akbil basmadığı gerekçesiyle otobüs şoförü tarafından darp edildi. 

Telefonla konuştuğu sırada yağmurdan kaçarak gelen otobüse binen arkadaşımız, akbil basmayı unutarak yolcu koltuğuna oturdu. Otobüsten indikten sonra otobüs şoförü tarafından küfür ve hakaretlerle darp edildi. Saldırı sırasında arkadaşımızın burnu kırıldı ve vücudunun münferit yerlerinde ezikler ve morluklar oluştu. 

Çevredekilerin müdahalesiyle fail olay yerinden uzaklaştırıldı. Arkadaşımız, saldırının hemen ardından otobüs şoförünün kim olduğunu öğrenebilmek ve şikayetçi olabilmek için hareket amirliğine gitti. Hareket amirliğindeki görevliler şoförün orada olmadığını söyleyerek faili korumaya çalıştılar. Arkadaşımız şoförün orada olduğunu farkedince polisi arayarak şikayetçi oldu. Polis ise, arkadaşımızı şikayetten vazgeçirmek için önce “sen de akbil basmamışsın” diyerek suçlamaya çalışırken ardından da darp raporu alması ve şikayetini gerçekleştirmesi için kendisine eşlik etmeyerek görevini ihmal etti. 

Her yer suç mahali!

Biz kadınlar bu yaşanan erkek şiddetine karşı sessiz kalmayacağız! Gücünü erkek egemenliğinden, cezasızlık politikalarından alan bu faillerin yargılanması için mücadele edeceğiz.  

1. Bu şiddet failinin iş akdinin derhal son bulmasını istiyoruz!

2. Ulaşımda yaşanacak herhangi bir erkek şiddetine karşı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun kapsamında neler yapılması gerektiğine dair bütün şoförlere eğitim verilmesini istiyoruz!

3. İBB bünyesinde çalışan kişiler tarafından şiddete maruz kalan kadının ihtiyacı doğrultusunda her türlü hukuki, psikolojik ve tıbbi desteğin kurum tarafından karşılanmasını istiyoruz!

4. İBB bünyesindeki tüm birimlerde ve şirketlerde toplumsal cinsiyet eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesini ve kadın örgütlerinden bu konuda görüş alınmasını istiyoruz!

5. Kadınlar için güvenli, şiddetsiz, yaşanabilir bir kent için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ni kadın örgütlerinin tamamı ile sahici, işler bir mekanizma kurmaya çağırıyoruz!



Bültene kayıt ol