Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Araştırma Dairesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne atfen her yıl kadın işçilerin çalışma hayatında karşılaştığı sorunlarını görünür kılmak amacıyla yayımladığı Kadın Emeği Raporu’nun dördüncüsünü açıkladı.
TÜİK, OECD, ILO, ÇSGB ve İŞKUR verileri kullanılarak yapılan bu yılki araştırmanın sonuçları şöyle:
- Her 10 kadından sadece 3’ü istihdam ediliyor
- 20 milyondan fazla kadın çalışma hayatının dışında
- Her 10 kadından 4’ü kayıt dışı çalıştırılıyor
- 2018 Kasım ayı itibariyle kadın işsizliği yüzde 15’i buldu
- İşsizlik sigortasına başvuran kadın sayısı bir yılda yüzde 57,7 arttı
- 1 milyonun üzerinde kadın hiçbir hakkını alamadan işten çıkartıldı
- Kadınlar erkeklerden daha az kazanıyor, ücret eşitsizliği devam ediyor
Ailesel sorumluluklar ve ev işleri
Raporda, 2018 yılı Kasım ayı verilerine göre 20 milyon 292 bin kadının çalışma hayatına dahil olamadığı kaydedildi.
“Kadınların çalışma hayatına dâhil olamamalarının başlıca nedenleri ailesel sorumluluklar ve ev işleridir. 11 milyon 188 bin kadın ev işleri ile meşgul olduğu için, 1 milyon 424 bin kadın da ailevi ve kişisel nedenlerle çalışma hayatına katılamadığını belirtmiştir. Yani 12 milyon 612 bin kadın ev işleri, ailevi ve kişisel nedenlerle çalışma hayatında yer alamamıştır. Erkeklerde ise ev ve aile sorumlulukları nedeniyle işgücüne dâhil olamayan sayısı çok düşüktür.”
Rapora göre istihdam edilen kadınlar için ise “güvencesizlik” en temel sorun. İstihdam edilen kadınların yarıya yakını da kayıt dışı çalıştırılmakta.
Talepler
DİSK’in raporunun son bölümünde ise talepler sıralandı.
- Kadınlar için istihdama katılımı güçlendiren ve cinsiyet eşitliğini gözeten sosyal politika uygulamaları düzenlenmelidir. Çalışma hayatına katılmalarının önündeki engeller kaldırılmalı, kadınlara özgü görülen ev içi sorumlulukların çözümü için kamu politikaları hayata geçirilmelidir.
- Kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından ücretsiz kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılmalıdır.
- Kadınların iş hayatında karşılaştıkları ücret eşitsizliği, terfi sürecinde ayrımcılık gibi sorunlarına karşı ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmelidir.
- İşyerlerinde kadınlara yönelik şiddet ve tacizde kadının beyanı esas alınmalı, denetim ve ceza mekanizmaları işletilmelidir.
Raporun tamamını okumak için tıklayın.
(Gazete Karınca)