Ek zam isteyen Harb-İş üyesi işçiler Ankara'ya sokulmadı

10.02.2024 - 15:05

Harb-İş İstanbul ve Eskişehir şubelerine üye işçilerin, Ankara'ya girişi önceden alınan Valilik iznine rağmen engelledi. Yasal basın açıklamasını hedef alan sendika başkanı, bu antidemokratik uygulamada pay sahibi.

Geçen sene Mayıs ayında imzalan kamu 2023-2024 toplu iş sözleşmesindeki ücret artışlarının, yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı sebebiyle yenilenmesini isteyen işçiler ek zam istiyor.

Kamuda örgütlü Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikaların üyesi işçiler ek zam talebini dile getirirken, en çetin mücadele Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı fabrikalar ve tersanelerde yaşanıyor.

Harb-İş üyesi savunma sanayi işçileriyle, birlikte Demiryol-İş üyesi işçiler de iki aydır ek zam talebiyle eylemler yapıyor. Bu eylemler, sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinin yemekhanelerinde yapılıyordu ve bazılarında Türk-İş Başkanı Ergün atalay'ın istifası talep edilmişti.

Bu talep ve eylemleri başta görmezlikten gelen Türk-İş yönetimi, işyerlerinde tepki büyüyünce Çalışma Bakanı ile görüştü. Üyelerinin ek zam istediğini iletti.

Fakat aynı anda ek zam talebini kazanmak için yapılmak istenen merkezi demokratik eylemleri de engelledi.

Önce 27 Ocak'ta yapılması planlanan Harb-İş ek zam mitingi, "şehitler", "terör saldırıları" gibi bahanelerle iptal edildi.

Bunun üzerine Harb-İş sendikasının toplam 9 şubesinden, ikisi Ankara'da eylem kararı aldı. Genel merkez ise eylemi engellemek için hemen harekete geçti.

10 Şubat günü Ankara Ulus Meydanı'nda yapılması planlanan basın açıklamasından, bir gece önce mesaj yayınlayan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan, eylemi düzenleyeleri işverenle görüşmeleri sabote etmekle suçladı. Bununla da kalmadı. Yerel seçimler öncesi sokakların karıştırılmak istendiğini, bu eylemde "terörist örgütlere" alan açıldığını söyleyebildi.

Bu tehditler işe yaramadı ve işçiler tersini kanıtladı. Eylemin yapılacağı meydana ulaşan bazı işçiler, barışçıl protestolarını gerçekleştirdi. Delegeler ve işyeri temsilcileri ne için mücadele ettiklerini basın aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

Fakat işçileri taşıyan birçok otobüs Ankara girişinde durduruldu. Aralarında eylem kararı alan sendikacıların da bulunduğu yüzlerce işçinin seslerini şehir merkezinde duyurmalarına izin verilmedi.

Hem Ulus Meydanı'nda, hem de Ankara girişinde toplanan Harb-İş üyesi işçiler "İşçiler burada, Harb-İş nerede", "Sarı sendika istemiyoruz" sloganlarını attı.

İşçiler için mücadele bitmedi. Yaşananları döndüklerinde işyerlerinde anlatma ve ek zam için devam etme kararı aldılar.



Bültene kayıt ol