Erdoğan'ın üçüncü Cumhurbaşkanlığı dönemi, TL'nin düşüşü, işçi ücretlerinin dibe vurması ve zamlar ile başladı. Kurların sert yükselişi sonucu asgari ücret hızla eriyor.
Dünya Gazetesi'nde yapılan hesaplamada, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna kadar Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle 1 dolar 20 TL'nin altında tutulmuştu. Seçimler, Erdoğan galibiyeti ile bitince Merkez Bankası müdahaleden vazgeçti. Kur serbest bırakılırken, baskılanan TL'nin piyasadaki gerçek değerine yuvarlanması üzerine asgari ücret de erimiş oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 Temmuz ayı istatistiklerine göre, 15 milyon 987 bin 428 işçi kayıtlı çalışan işçilerin yüzde 62,54'ü asgari ücret almakta.
TL'nin erimesi ve kurlardaki yükseliş, paralarını Kur Korumalı Mevduat adı verilen ayrıcalıklı banka hesaplarına koyan şirketleri ve zenginleri etkilemiyor. Onlar gelir ve kazançlarını almaya devam ediyor. Kurun artış ile doğan fark ise vergilerimizle oluşan bütçeden bir avuç zengine aktarılıyor.
Temmuz'da ne olacak?
Kur şokları ücretleri eritirken gözler Temmuz ayında yapılacak ara zam düzenlemesine çevrildi.
İktidardan gelen açıklamalara bakılırsa işçiler, memurlar, emekliler hayat pahalılığına ezdirilmeyecek. Fakat, asgari ücret ve maaş artışları TÜİK'in resmi verileri üzerinden hesaplanıyor. TÜİK, sendikalar ve akademisyenler tarafından gerçek enfalasyonu düşük tutmakla suçlanıyor. İktidar ve patron çevrelerinden fısıldananlara göre, yüzde 35 zam yapıldığı takdirde asgari ücretin net ücret 11 bin 475 lira olması bekleniyor.
Kur şoku sonucu gelecek enflasyon etkisinin, Haziran TÜİK verilerine yansımayacağını belirten bazı iktisatçılar asgari ücreti açlık sınırının altına itebilecek ölçüde bir erime bekliyor.
İşçi tarafını temsilen masaya oturacak Türk-İş ile diğer iki yetkili konfederasyon Hak-İş ve KESK, Temmuz'daki pazarlıklarda asgari ücreti yoksulluk sınırının üstüne çekebilecek bir mücadele hazırlığına henüz başlamış değil.