Bartın katliamı sorgulanıyor: 'Sorumlular tutuklanmalı, sendikalar sessiz kalmamalı'

18.10.2022 - 11:31

41 işçinin hayatını kaybettiği Bartın maden ocağındaki facia, çok yönlü olarak sorgulanıyor. Avukatlar sorumluların tutuklanmasını isterken, MHP lideri Bahçeli hesap soranlara yüklendi. Ayrıca sendikanın tutumu da tartışma konusu oldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Bartın'da yaşanan maden katliamının ardından suç duyurusunda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç başta olmak üzere 11 kişi hakkında tutuklama talep etti.

Avukatlar, suç duyurusunda bulundukları isimler hakkında, 'olası kastla insan öldürme, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından soruşturma başlatılmasını talep etti. Suç duyurusunda ayrıca, madenin müessese müdürü, yöneticileri ve diğer tespit edilecek sorumlular hakkında da soruşturma başlatılması istendi.

Suç duyurusunda, "Katliamın meydana geldiği ocak hala şüphelilerin etkin bir şekilde tasarrufta bulundukları bir alandır. Bu alan 14 Ekim 2022 saat 18.15 itibarı ile artık suç mahallidir. Bu nedenle derhal şüpheli sıfatını taşıyacak kişilerin buraya müdahalesi engellenmelidir" ifadeleri yer aldı. Avukatların Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu dilekçede, şüpheli sıfatı taşıyan kişilerin halen kamu gücünü kullanabilen kişiler olduğu, idari ve diğer yetkilerini kullanarak delil karartma ihtimallerinin yüksek olması, çok sayıda madencinin ölmesinin toplumda infial yaratması nedeniyle tutuklanmaları da talep edildi.

Genel Maden-iş Sendikası yeterli tepkiyi göstermediği için eleştiriliyor

Patlamanın olduğu Amasra maden ocağındaki yetkili sendika Genel Maden-iş, üretimin bir an önce başlamasına çalışıyor. Bu da sendikanın, işçilerin can güvenliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini ortaya koyuyor. Hâlbuki bu katliam sonrası başta Türk-iş olmak üzere bütün konfederasyonların en azından ölen işçilerin hatırası için genel yas ilan etmesi, iş durdurması, dayanışma grevi yapması gerekirdi. Sorumluların bir an önce bulunup cezalandırılması için eylemler düzenlemesi gerekirdi. Bütün bu konularda Genel Maden-iş Sendikasının öncülük etmesi gerekirdi. Ama bunların hiç biri olmadı. 

Sendikanın, üretim başlamadan önce bütün iş güvenliği tedbirlerinin alındığından emin olması, işçilerin can güvenliğinin sağlanması konusunda taviz vermemesi gerekir.  

Sendikalara egemen olan bürokratik, işbirlikçi kesim; başta iş cinayetleri olmak üzere, hiçbir konuda işçi sınıfının harekete geçmesini sağlayamadığı gibi, kendiliğinden gelişen eylemlere de engel olmaktalar.

Avukatlardan SGK’ya başvuru: Sayıştay raporundan sonra yapılanlar tespit edilmeli

Amasra'da 41 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasına dair SGK Bartın İl Müdürlüğüne başvuruda bulunan avukatlar, iş kazası denetiminin bir an evvel yapılmasını istedi. 

Gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı uyarılarının yer aldığı Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’nun dosyaya eklenmesinin talep edildiği başvuruda; sonrasında ne yapıldığının da araştırılması talep edildi.

Avukatlara, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 41 işçinin hayatını kaybettiği madende çalışmalara başladığı bilgisi verildi. SGK il müdürlüğü müfettişlerinin de çalışmaya başlayacağı ifade edildi. 

Ankara’daki Amasra eylemine polis müdahale etti

Amasra’daki maden katliamında yaşamını yitiren 41 madenci için Ankara’da yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. En az 10 kişi gözaltına alındı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin de içinde olduğu çeşitli kurumlar tarafından Olgunlar Caddesindeki Madenci Anıtında Bartın'daki maden katliamında yaşamını yitiren 41 madenci için basın açıklaması yapılmak istendi. Cadde polis barikatları ile kapatılırken, Anıt da barikatla ablukaya alındı. Caddeye yalnızca basın, sendika ve odaların yöneticileri alındı. Bu sırada caddeye girmek isteyenler polis tarafından engellendi, bazı kişiler polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Bu sırada toplanan kitle, gözaltına alınanlar bırakılana kadar bekleyeceklerini ifade etti. Uzun bekleyişin ardından kitle basın açıklaması yapmayacağını duyurarak müdahaleyi alkış ve sloganlarla protesto etti. Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube önüne giden kitle polisler tarafından ablukaya alındı. Şubede polis müdahalesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bahçeli, katliamın sorumlularına değil, hesap soranlara yüklendi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bartın'da Sayıştay raporu üzerinden yapılan eleştirileri 'manidar' buldu. “8 yıl önceki Soma'yı hatırlatmak maksatlıdır. Sayıştay'ın 2017 ve 2019 raporlarında Amasra bölümlerini servis edenlerin önü, arkası araştırılmalıdır. Sayıştay raporlarının siyasi muhalefet haline dönüştürülmesini manidar buluyoruz” dedi.



Bültene kayıt ol