Asgari ücret açlık sınırının altında, derhal artırılmalı

28.03.2022 - 13:38

Enflasyondaki tırmanış nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırı artmaya devam ediyor. Asgari ücret açlık sınırının 677 lira altında kaldı.

Türk-İş’in Mart 2022 dönemine ait açlık ve yoksulluk sınırı hesabı açıklandı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) verilerine göre, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 927 lira oldu. 4 bin 250 lira olan asgari ücretin 677 lira üzerine çıktı. 

Mutfak enflasyonundaki artış aylık yüzde 8,74, son 12 aylık ise yüzde 76,4 oldu. Türk-İş’e göre yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 liraya ulaştı.

Asgari ücret acilen artırılmalıdır

Nisan başında açıklanacak enflasyon oranının Mart ayı başında açıklanan orana göre en az yüzde 10 yüksek olması bekleniyor. Buna göre TÜİK enflasyonu yıllık yüzde 65’e, bağımsız araştırmacılar grubu ENAG’ın açıklayacağı enflasyon ise yıllık yüzde 140’a çıkabilir.

Bu enflasyon oranları ve açlık, yoksulluk rakamları göz önüne alındığında işçiler için asgari ücretin artırılması en temel ve acil konulardan bir haline gelmiş durumda. 

İşçiler, emekçiler için; elektrik faturası, doğalgaz faturası, gıda, ulaştırma, kira gibi kalemler harcamalarının önemli bir kısmını kapsıyor. Bu nedenle ilan edilen enflasyondan daha yüksek bir enflasyonu yaşıyorlar. Bütün bu harcamaların 4 bin 250 liralık asgari ücretle karşılanması imkânsız. Oysa işçilerin yüzde 80’i asgari ücrete mahkûm durumda.

Aralıkta yapılan asgari ücret artışının bu koşullarda her ay yeniden gündeme getirilmesi ve gerçek enflasyon oranında yükseltilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bütün bu sürecin yükü, geliri enflasyon oranında artmayan kesimlerin yani işçilerin, emekçilerin üzerine kalmaya devam edecek.

Gerek İş Kanununda, gerek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yönetmeliğinde asgari ücretin en fazla iki yıl için belirleneceği yazılı. Bu sürenin kısaltılması ile ilgili bir kısıtlama yok. Dolayısıyla Asgari Ücret Komisyonu'nun hemen toplanması ve asgari ücretin güncellemesinin önünde, Çalışma Bakanının dediğinin aksine yasal bir engel yok.

DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun acilen toplanmasını istedi. Bunun önünde yasal hiçbir engel bulunmadığını açıkladı. 

Türk-İş ise ekonomide sorunlar olduğunu, asgari ücrette kayıp yaşandığını açıkladı. Ancak sorumluluğun hükümette olduğunu, komisyonu toplantıya çağırırlarsa seve seve katılacaklarını açıkladı.



Bültene kayıt ol