DİVRİĞİLİ MADENCİLER KAZANDI
Sivas Divriği’de demir madenlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle gerçekleştirdikleri direniş beşinci gününde kazanımla sonuçlandı. Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraki Erdemir’e ait madende üretim yapan Çiftay firması işçilere yüzde 51 zam önerdi. İşçiler ise taban ücretleri düşük olduğu için bu oranın üzerine 1000 lira seyyanen zam ve yakacak yardımı talep etti. Üç gün süren direnişin ardından işçiler yüzde 51 oranında maaş zammına ilaveten, banka maaş promosyonu, gıda ve yemek farkı ücretleri ile yakacak yardımı olarak her ay 750 TL alacak. İşçilerin seyyanen 1000 TL ek ücret talebi ise tam anlamıyla karşılanmasa da 250 TL olarak sözleşmeye girdi. Böylece madendeki en düşük ücret 5 bin 250 TL oldu. Yer altında çalışanların ücreti de 7 bin 300 liraya yükseldi.
BBC’DE GREV DEVAM EDİYOR
BBC İstanbul Bürosunda yerel sözleşmeyle çalışan gazeteciler, işverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine greve çıktı. Grevin birinci gününde BBC İstanbul Bürosu önünde açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 9 Ağustos 2021 tarihinde başladıkları toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamadıklarını belirterek, “Bugün burada greve başlarken, hakkımız olanı almadan vazgeçmeyeceğimizi de ilan ediyoruz” dedi.
KESK ZAMLARA VE DÜŞÜK ÜCRETLERE KARŞI EYLEM YAPTI
KESK üyesi kamu emekçileri pek çok ilde düzenledikleri eylemde, zamlara ve dayatılan düşük zam artışına tepki göstererek maaş bordrolarını yaktı. Ankara’da KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şubelerinin üyeleri, SGK Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bir araya geldi. Markette faturalara astronomik zamlar geldiğine dikkat çekilen eylemde, “Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’lik maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar” denildi.
ÇİMSATAŞ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI
Sendikalarla MESS arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerini, metal işçileri kabul etmiyor. Mersin’deki Çimsataş metal fabrikasında sözleşmenin imzalandığını duyan işçiler ek zam talebi ile direnişe başladı. 3 gün süren direnişe, işçi temsilcileri ile patronlar arasında görüşmelerin başlaması üzerine son verildi.
2021’DE İŞ CİNAYETLERİ DURMAK BİLMEDİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2021 yılı iş cinayetleri raporu yayınlandı. Raporun ortaya koyduğu acı gerçek 2021 yılında en az 2170 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği. Geçen sene iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı 2 bin 489 oldu. Her yıl iş cinayetlerinde 1700-2000 arası işçi ölürken pandemiyle birlikte bu sayı ciddi sıçrama gösterdi. Geçtiğimiz yıl da en az 2170 işçinin ölmesi, Türkiye’de kapitalizmin işçi sınıfına her açıdan bir savaş açmış olduğunu gösteriyor.
AÇLIK SINIRI 4 BİN LİRAYI, YOKSULLUK SINIRI 13 BİN LİRAYI GEÇTİ
Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının Aralık 2021 sonuçları, son bir ayda yaşanan yoksullaşmayı sayısal olarak ortaya koydu. Araştırmaya göre, Aralık ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 4 bin 13 lira oldu. Gıda için yapılması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 26 arttı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 55 oldu.
(Sosyalist İşçi)