Divriğili madenciler direnişte

20.01.2022 - 10:41

Divriği'de 600 demir madeni işçisi maaşlarının ve sosyal haklarının günün koşullarına göre düzenlenmesi talebiyle üretimi durdurdu, işçilerin direnişi devam ediyor.

Divriği'de OYAK-ERDEMİR işletmelerinin alt taşeronu ERMADEN ve bunun da alt taşeronu ÇİFTAY Madencilikte çalışan 400'ü yer altı, 200'ü yer üstü 600 demir madeni işçisi, maaşlarının ve sosyal haklarının günün şartlarına göre düzenlenmesi talebiyle 17 Ocak’ta iş bıraktı. 

Direnişin üçüncü gününde Çiftay Madencilik yöneticileri, işçileri şantiye alanının dışına çıkardı. Şantiye alanının kapısında polis ve jandarma birlikleri beklemeye başladı.

Yaklaşık 600 maden işçisi eksi 10 dereceye varan soğuk ve karlı havada Cürek-Divriği karayolu üzerinde eylemini sürdürüyor. Devam eden direnişe Divriği esnafı da kendi arasında oluşturduğu komite aracılığı ile işçilere yemek sağlayarak destek oluyor.

Yüzde 51 zam teklifi işçilerce reddedildi

İşçilere yüzde 51 zam teklif eden işveren, sosyal haklarda da bazı iyileştirmelerin yapılacağını taahhüt etti. İşyeri temsilcileri ise patronun önerdiği yüzde 51 oranındaki zamma ilaveten, maaşlara her ay bin lira seyyanen ek ücret ödenmesini, ikramiye ve yemek ücretleri ile birlikte işçilerin işten atılmalarının önlenmesi şartını bildirdi. Patronun teklifini kabul etmeyen işçi temsilcileri, talepleri kabul edilene kadar direnişe devam edeceklerini bildirdi. İşçiler halen asgari ücret alıyorlar.

İşveren temsilcileri son olarak 250 lira seyyanen zam yapmayı kabul etti, ancak işçiler bin liralık zamda ısrarcı, bu nedenle anlaşma sağlanamadı.

“İşçinin iş güvencesi birliğidir, yasa değildir”

Direnişin ikinci gününde Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, ana galeri önünde toplanan işçilere bir konuşma yaptı. Patronlar yasanın dışına çıkarak, arkasından dolaşarak servet biriktirmeyi en iyi bilen insanlardır diyen Aksu, işçilerin yaptığının da yasal ve meşru olduğunu ifade etti. “İşçinin iş güvencesi kendi arkadaşlarıdır, kardeşleridir. İşçinin iş güvencesi, birliğidir. Yasa değildir” diyen Aksu, işçilere birlik çağrısı yaptı.

25 günlük demir stoku kaldı

Divriği’de üretilen demir cevheri İskenderun ve Karabük Demir Çelik Fabrikalarına taşınıyor. İşçilerin Divriği Demir Madeni Ocaklarına inmemesi, üretimi durdurması İskenderun ve Karabük Demir-Çelik Fabrikalarında üretimi fiilen durdurma noktasına geldi.



Bültene kayıt ol