KESK zamlara ve düşük ücretlere karşı eylem yaptı

14.01.2022 - 21:34

KESK üyesi kamu emekçileri pek çok ilde düzenledikleri eylemde, zamlara ve dayatılan düşük zam artışına tepki göstererek maaş bordrolarını yaktı.

Ankara'da KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şubelerinin üyeleri, SGK Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bir araya geldi. Markette faturalara astronomik zamlar geldiğine dikkat çekilen eylemde, “Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’lik maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar” denildi.

Açıklamada konuşan BES Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan kamu emekçilerinin bin bir türlü zorluk içinde borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da fahiş zamlarla girdiğini söyledi. Yılın ilk dakikalarında elektriğe, doğal gaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan astronomik zamlar yapıldığını belirten Erdoğan, “Her alışverişte cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz küçüldükçe küçülüyor. TÜİK rakamları bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Ancak çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamlar yaşadığımız hayat pahalılığının TÜİK enflasyonun en az iki katı olduğunu gösteriyor. Hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 55 arttı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL’yi aştı. Halkın cebinden alınıp piyasaya sürülen milyarca dolarla döviz kuru 3-4 puan düşürüldü. Buna rağmen yılın başında 7,40 TL olan dolar kuru 13 TL üzerinde kalmaya devam etti” dedi.

Erdoğan bu karanlık tablodan çıkış yolunun hangi sendikaya üye olursa olsun tüm kamu emekçilerinin ortak mücadelesinden geçtiğini belirterek, “‘Geçinemiyorum, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyorum’ diyen tüm kamu emekçileri bugün, yoksulluğumuzun belgesi olan bordrolarımızı yakıyoruz” dedi.

KESK eylemleri İzmir’de de yapıldı

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube, Neval Salih İşgören Kampüsü, Agah Efendi İlkokulu, Küçükyalı Meslek Lisesi, Tahir Merzeci Ortaokulu, Karabağlar Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi, Şehit Muzaffer Erdönmez İlkokulu, Ahmet Ragıp Üzümcü İlkokulu, Necati Bey İlkokulu gibi örgütlü olduğu birçok okulda gelen zamlara tepki göstererek maaş bordrolarını yaktı.

Öğle arası okul önlerinde bir araya gelen eğitim emekçileri, “Geçinemiyoruz, artık yeter. TÜİK enflasyonuna göre değil, gerçek enflasyona göre zam istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için bordrolarımızı yakıyoruz” diyerek eylemlerini gerçekleştirdi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi de insanca yaşayacak ücret talepleri için bordro yakma eylemi yaptı.



Bültene kayıt ol