DİSK üyesi binlerce işçi “Geçinemiyoruz” diyerek eylemler yaptı

20.11.2021 - 09:09

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, ekonomik kriz ve yapılan zamlarla birlikte işçi emekçilerin geçim sorunu yaşadığını ifade ederek, gelir ve vergide adalet talebiyle “Geçinemiyoruz” diyerek kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük genel grev çağrısı yapıldı.  

İşçiler, Konak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirerek, vergide ve gelirde adalet talep etti. 

Eylemde "Ücrette adalet, emekçiden yüzde 50 vergi kesintisi patronlara vergi affı, vergide adalet istiyoruz”, "Herkese iş ekmek güvenli bir gelecek", "696 sayılı KHK'nın yasalaşan hükümleri kaldırılsın, herkese kadro verilsin, emeklilik zorunlu olmasın", "Fay kadar gergin volkan kadar öfkeliyiz", "Metal işçileri isyanda bıçak kemikte dayanamıyoruz" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. "Ülkeyi yönetenler ısrarla yükseliş, şahlanış masalları anlatırken bizler gerçekleri anlatıyoruz, taleplerimizi haykırıyoruz" diyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Her gün paramızın pula dönmesiyle emeğimiz pula dönüyor” dedi.

Mersin ve Dikili'de eylemler

Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla bir araya gelen emekçiler "geçinemiyoruz" dedi. Açıklamada halktan yana bütçe için birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

“Geçinemiyoruz, halktan ve Emekten Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” başlıklı açıklamayı Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına Disk Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy okudu.

İktidarın ekonominin iyi gittiğine dair söylemlerini hatırlatan Göksoy, “Ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsediyor. Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor…” dedi.

Kaynakların, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara-cemaatlere değil halka ayrılması gerektiğini belirten Göksoy, “Bütçe, işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın “geçinemiyoruz” diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılmalıdır” dedi.

Açıklamada emekçilerin talepleri şu şekilde sıralandı:

• Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.

• Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

• Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

• Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

• Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.

• En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

• Gelirde adalet vergide adalet istiyoruz.

• Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.

• Toplumsal Cinsiyete Duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin



Bültene kayıt ol