Bakırköy Belediyesi işçileri mücadelede

21.10.2021 - 10:52

Bakırköy Belediyesi işçileri hareketli günler yaşıyor. Bir yandan KHK ile belediye bünyesine geçirilen 1200 temizlik işçisi Ocak ayından beri DİSK Genel-İş sendikası öncülüğünde yetki mücadelesi veriyor. 

Öte yandan belediyenin diğer birimlerindeki kadrolu işçiler Türk-İş'e bağlı Belediye-İş sendikası öncülüğünde TİS’de uyuşmazlık yaşanması nedeniyle greve çıkmaya hazırlanıyorlar.

Bakırköy Belediyesi temizlik işçilerinin eylemleri 59. gününde

Sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme hakkı için mücadele eden DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri her hafta olduğu gibi bu hafta da Özgürlük Meydanı’nda eylem yaptı.

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen, Yüksek Hakem Kurulu tarafından 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen Bakırköy Belediyesi'nde çalışan yaklaşık 1200 işçi toplu sözleşme imzalayamıyor. 

Belediye yönetiminin açtığı yetki itiraz davalarıyla sürecin uzadığını belirten Genel-İş üyesi işçiler şimdi de belediye yönetiminin şubeyi tanımayan tavrıyla ve ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya olduklarını ifade ediyorlar. 

Belediyenin uzlaşmaz tavrı nedeniyle direnişe başlayan işçiler eylemlerinin 59. gününde Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması düzenlediler.

Direnişçi işçiler adına basın açıklamasını okuyan Nazife Toprak, 2018’den bu yana gasp edilen toplu sözleşme hakkına değindi. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na seslenen Toprak işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Keyfi olarak kanunsuzca işten attığınız işçiler geri alınsın! 

Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın!

Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin!

İşçiler üzerinde yapılan baskılara ve tehditlere son verilsin!

Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin!”

Diğer işçiler greve çıkmak için hazırlanıyor

Bakırköy Belediyesi işçileri, “sıfır zam” dayatmasına karşı 25 Ekim Pazartesi günü greve çıkmaya hazırlanıyor.

Bakırköy Belediyesi ile yetkili Belediye-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi konusunda anlaşmaya varılamaması sebebiyle 25 Ekim Pazartesi günü greve çıkacaklarını duyuran Belediye-İş Sendikası, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda çok sayıda sendikalı işçinin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Doğan okudu.

Bakırköy Belediyesi yönetiminin, toplu iş sözleşmesi sürecinde, ücret zammı olarak sıfır zam önerdiğini belirten Savaş Doğan, şu ifadeleri kullandı:

“Her gün doğalgaza, elektriğe, benzine, temel gıda maddelerine zam geldiği, geçinmenin her geçen gün imkansız hâle geldiği bir dönemde, emekçilerin enflasyonunun yüzde 40’ları aştığı bir dönemde, Bakırköy Belediyesi yönetimi bize sıfır zam önerdi. 

Ülkemizde hayat şartlarının ve geçinmenin neredeyse imkansız olduğu, paranın pula dönüşüp alım gücünün düştüğü bir dönemde, Bakırköy Belediyesi yönetiminin sıfır zam teklifi, elimizdeki bir parça ekmeğin de yok olması anlamına gelmektedir.”



Bültene kayıt ol