Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan, sefalet ücretlerin kabul edildiği toplu sözleşmeyi protesto etti. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana başta olmak üzere çok sayıda ilde açıklama yapan kamu emekçileri, “Sefalet sözleşmesini kabul etmiyoruz” dedi.
Kamuda 2 Ağustos’ta başlayan ve 3 hafta boyunca devam eden 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sonrasında, AKP iktidarı ile Memur-Sen enflasyonun çok altında kalan ücret zammına imza attı.
2022 için yüzde 5+7, 2023 için yüzde 8+6 oranındaki zammı içeren sözleşmeyi protesto eden kamu emekçileri, gerçek enflasyon oranında (yüzde 45) zam istedi.
Mücadeleyi büyüteceğiz
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Temsilciliği, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde açıklama yaptı. Açıklamaya SES Şişli Şube ve Sağlık-İş işyeri temsilcileri de destek verdi.
Burada konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, “Masaya ‘yetkili’ sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri Kamu-Sen konfederasyonu, 2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmişti. Yani 2022 yılı için yüzde 39 maaş artışı talep etmişti. Buna karşın 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5+7 maaş artışına imza attılar. Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde yüzde 8+6 oranına imza attılar” dedi.
Örgütlenme düzeyi yüzde 1’in altında kalan sendika üyeleri ile sendika üyesi olmayan kamu emekçisi ve emeklinin de sözleşme primi ikramiyesinden yararlanamayacağını hatırlatan Erol, “İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için işçi-memur ve sendika ayrımı yapmadan mücadeleyi büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.
Cerrahpaşa’ya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsünde bildiri dağıtan SES üyeleri, işçi ve kamu emekçilerine “Sefalete teslim olmama” çağrısı yaptı.
Memur-Sen’e tepki
İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) önünde bir araya gelen kamu emekçileri ve sendika temsilcileri adına KESK Dönem Sözcüsü Özer Tuncer konuştu. Tuncer, “Hükümet ile yetkili sendika arasında imzalanan mutabakat, kamu emekçilerinin yaşadığı yoksulluk, sefalet ve kölelik koşullarıyla adeta alay eden bir şekilde kamuoyuna müjde olarak duyurulmuştur. Bu sözleşme milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin aklıyla alay etmektir. Bu sözleşme kamu emekçilerinin geçimini, geleceğini değil kendi kişisel ikbalini korumak, kurtarmak gayreti içinde olan yetkili sendika yöneticilerinin AKP’nin memuru olduklarının vesikasıdır. Kamu emekçileri açısından bu sözleşme kadar, Memur-Sen’in sendikacılığı da yok hükmündedir” dedi.
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde yaptıkları yürüyüş ile imzalanan sözleşmeyi protesto eden emekçiler, “Sefalete mahkum olmayacağız” sloganları attı.
Ankara’da kamu emekçileri eylemdeydi
Ankara’da Büro Emekçileri Sendikası (BES) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Haber Sen PTT Yenişehir Şubesi, SES Ankara Şubesi Hacettepe Hastanesi, Tüm Bel Sen Ankara Büyükşehir Belediyesi, eğitim emekçileri ise Eğitim Sen 5 No’lu Şube önünde eylem yaptı. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde yapılan basın açıklamasında konuşan BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, “Durum ortada olmasına rağmen ‘çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz’ nutukları atılmıştır. Türkiye pandemi döneminde dünyada vatandaşlarına en az doğrudan yardım eden ülkelerin başında gelmesine rağmen, sefalet oranındaki artışlara gerekçe olarak pandemi harcamaları gösterilmesi manidardır. Tüm bunlardan sonra soruyoruz, bu mudur başarı? Bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon yüzde 45’i aşmıştır” dedi.
BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, “Kamu emekçilerini; maaşlarını bizden gizleyenlerden, 34 bin 757 lira çıplak maaş alanlardan, kamu emekçilerine 4 bin 500 lira maaşı reva görenlerden hesap sormaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Sağlık Emekçileri Hacettepe’de eylem yaptı
Hacettepe Üniversitesi Hastane Yemekhanesi önünde bir araya gelen SES üyeleri sık sık “Hükümet zammını al başına çal” sloganları attı. Burada konuşan SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, “Toplu iş sözleşmesi bir kez daha iktidarın sendikası tarafından satış sözleşmesi durumuna getirilmiştir” dedi.
SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise, “Ülke kaynakları yandaş şirketlere aktarılırken bulunan paranın sıra kamu emekçilerine geldiğinde bulunamadığını” dile getirerek iktidarı eleştirdi.
İzmir KESK: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz
KESK İzmir Şubeler Platformu, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan 2022-2023 yıllarını kapsayan zam oranlarını protesto etti.
“Yoksulluk sözleşmesini kabul etmiyoruz, İnsanca yaşanacak ücret için ek zam istiyoruz” pankartı açan kamu emekçileri sık sık, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Hükümet zammını al başına çal”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı.
Basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Üçüncü oturumda hızla imzalanan sözleşmenin emekçilerden saklandığını söyleyen Güven, “Satış sözleşmesini onaylamıyoruz, asla onaylamayacağız” dedi.
“Memur Sen ve Kamu Sen; masayı emekçinin masası yapamadınız o masa hükümetin masası. Hükümetin masasında emekçinin çıkarına bir şey çıkmaz. Biz KESK olarak çağrı yaptık ancak onlar emekçinin masasına değil hükümetin masasına oturmayı tercih ettiler. Şiddetle bu yağma sözleşmesini imzalayanları kınıyoruz, çünkü iki yıllık yoksulluk anlaşması imzaladılar” diyen Güven tepkisini dile getirdi.
“Bu anlaşmayı ne kadar süsleseniz de satış sözleşmesi olduğunun üstünü örtemeyeceksiniz” diyen Güven sözlerine şöyle devam etti; “Ne yapacağız, işyerlerinden başlayarak gerçekten grevli, toplu sözleşmeli, tamamen emekçilerin denetiminde olan bir sendika yasasını meclise getireceğiz, alanlara çıkacağız, grevlerle, direnişlerle hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz ve mutlaka biz kazanacağız.”
Ayrıca BES İzmir Şubesi Çiğli, Gaziemir ve Kemeraltı vergi dairesinde basın açıklaması yaparak toplu sözleşmeyi ve yandaş konfederasyonları protesto etti.
Manisa KESK: Taleplerimize toplu sözleşmede yer verilmedi
SES Manisa Şubesi, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde “Sefalet ücretini devam ettiren satış sözleşmesini de Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) ceza yönetmeliğini de kabul etmiyoruz” diyerek basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını okuyan SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan, 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin bir “oldu bitti” durumuyla yine sefalet haline ve kendi kaderine terk edildiğini belirtti.
Sendikaların taleplerinin hiçbirine toplu sözleşmede yer verilmediğini ifade eden Pehlivan, “Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı, dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen, hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı?” sorusunu sordu.
ASM’lerdeki yeni yönetmeliğe de tepki gösteren Pehlivan, “Söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 Ağustos’ta iş bırakmıştık. O günden bu zamana ceza yönetmeliği geri çekilmemiştir” dedi.
KESK Soma Platformu da Soma Cengiz Topel Meydanı’nda basın açıklaması yaparak toplu sözleşmeyi ve yandaş konfederasyonları protesto etti.
Denizli KESK: Bu toplu sözleşme satış sözleşmesidir
KESK Denizli Şubeler Platformu Candoğan'da yaptığı basın açıklamasında Memur Sen'in 'Memur kazandı' diyerek duyurduğu satış sözleşmesine tepki gösterdi. Eyleme KESK'e bağlı sendika şubeleri katıldı.
Memur Sen'in imzaladığı sözleşmeyi satış sözleşmesi olarak niteleyen KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Yusuf Yurdakul "Günlerdir bizden kaçırılan, kapalı kapılar ardında yapılan mutabakatın adı; ölümü gösterip sıtmaya razı etme mutabakatıdır" dedi.
5 buçuk milyon kamu emekçisi ve emeklisinin 'oldu bitti' durumuyla karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Yurdakul taleplerini sıralayarak, grev hakkı olan gerçek bir toplu sözleşme için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.